Dostupni linkovi

Merkel nakon uvođenja mera za nevakcinisane: Situacija dramatična


Znak u baru u Berlinu da je moguć ulazak samo vakcinisanima ili onima koji su preležali Covid 19
Znak u baru u Berlinu da je moguć ulazak samo vakcinisanima ili onima koji su preležali Covid 19

Nemački lideri usaglasili su u četvrtak nove restriktivne mere za nevakcinisane osobe, sa planom da im zabrane ulazak u restorane, na sportske i kulturne događaje, dok se zemlja bori protiv novog talasa infekcija virusom korona.

Uz broj novih slučajeva koji je dostigao rekordnih 65.371, lideri 16 nemačkih pokrajina dogovorili su na kriznom sastanku sa kancelarom Angelom Merkel da od nevakcinisanih traže negativan test da bi mogli da koriste javni prevoz ili za ulazak u kancelariju.

Da bi se zaštitilo najosetljivije stanovništvo, usaglašeno je da se uvede obvezna vakcinacija za zdravstvene radnike i zaposlene u domovima za pružanje nege.

"Potrebno je da brzo povučemo kočnicu eksponencijalnog rasta", rekla je Merkelova komentarišući rast broja infekcija i zauzetih kreveta na odjeljenjima za intenzivnu njegu.

Ona je dodala da je situacija "izrazito dramatična", preneo je AFP.

Nevakcinisane osobe neće moći da uđu u određene javne prostore u oblastima gde je stopa hospitalizacije veća od tri pacijenta na 100.000 ljudi u prethodnih sedam dana. U ovom trenutku 12 od 16 nemačkih pokrajina imaju veće vrednosti.

Takozvano pravilo "2G" važiće za velike skupove, objekte za zabavu i sport. To znači da će samo vakcinisana lica i osobe koje su se oporavile od Covida 19 moći da uđu.

„Sa sadašnjom dinamikom, nalazimo se u veoma, veoma teškoj situaciji, posebno za sve ljude koji rade u bolnicama i na intenzivnoj nezi“, rekla je Merkelova.

Odlazeća kancelarka je pozvala Nemce da se vakcinišu, rekavši da „mnoge mere koje sada moraju da se preduzmu ne bi bile potrebne da imamo više vakcinisanih ljudi“.

Regionalni lideri takođe žele da se 2G pravilo primeni na fudbalere Bundeslige.

Prošlog meseca, zvezda Bajerna iz Minhena Džošua Kimih izazvao je raspravu širom zemlje nakon što je priznao da je odlučio da se ne vakciniše.

Nakon snažnog rasta u proleće, stopa vakcinacije je stagnirala tokom leta i kretala se nešto manje od 70 procenata.

Uprkos porastu zaraze poslednjih nedelja, političari su optuženi za neaktivnost i da su umesto toga usmerili svoju pažnju na pregovore o formiranju sledeće vlade nakon izbora u septembru.

Politička zavrzlama bila je vidljiva ranije u četvrtak u Donjem domu parlamenta kada je izbila žestoka svađa jer je od poslanika zatraženo da glasaju o nacrtu zakona koji obezbeđuje pravni okvir za Merkelovu i regionalne lidere da primene nove mere.

Tri političke stranke u pregovorima o formiranju nove nemačke vlade izradile su novi nacrt zakona koji bi zamenio postojeće zakone koji ističu 25. novembra.

Ali, konzervativni blok CDU-CSU Angele Merkel ističe da je novi zakon slabiji od važećeg i zapretio je da će ga bokirati u petak u gornjem domu parlamenta -- što bi još moglo da odloži primenu odluka koje su regionalni lideri doneli u četvrtak.

Čelnik Instituta Robert Koh Lotar Viler, jedan od najpoznatijih imunologa u zemlji, izrazio je frustraciju zbog političkog zastoja.

"Ne moramo stalno da izmišljamo nešto novo. Sve ideje i recepti koji su nam potrebni su dostupni", rekao je on.

“Posle 21 meseca jednostavno ne mogu da podnesem da se i dalje ne prihvata ono što ja i druge kolege govorimo“, dodao je Viler.

On je upozorio da bi stvarni broj infekcija mogao biti i do tri puta veći od zvaničnih podataka jer mnoge ostaju neotkrivene ili netestirane.

"Trenutno smo u ozbiljnoj vanrednoj situaciji. Zaista ćemo imati veoma loš Božić ako sada ne promenimo kurs", rekao je čelnik Instituta Robert Koh.

XS
SM
MD
LG