Dostupni linkovi

Nemačka zabranjuje ulazak nevakcinisanima u većinu objekata


Frankfurt
Frankfurt

Osobama koje nisu vakcinisane protiv korona virusa u Nemačkoj će uskoro biti zabranjen pristup svim prodavnicama, osim prehrambenim, kao i ugostiteljskim objektima i kulturnim ustanovama, izjavila je u četvrtak kancelarka Angela Merkel.

Kao jednu od mera radi suzbijanja korona virusa, nemački parlament će razmotriti i uvođenje obavezne vakcinacije, koja bi mogla da stupi na snagu u februaru.

Nakon sastanka sa najvišim državnim zvaničnicima i liderima pokrajina, Merkel je rekla da je situacija u zemlji ozbiljna i da su oštre mere neophodne jer su bolnice preopterećene do te mere da pacijenti moraju da budu premešteni u različite oblasti radi lečenja. „Četvrti talas mora biti slomljen, a to još nije postignuto.

„S obzirom na situaciju, mislim da je prikladno usvojiti obaveznu vakcinaciju“, rekla je odlazeća kancelarka.

Njen naslednik Olaf Šolc, za koga se očekuje da preuzme funkciju kancelara sledeće srede, već je rekao da podržava taj potez, koji će uslediti nekoliko nedelja kasnije od sličnog austrijskog zakona.

Gradonačelnik Berlina Mihael Miler rekao je da je velika većina slučajeva Covida pripala nevakcinisanim ljudima.

Zvaničnici su se složili i oko uvođenja obaveznog nošenja maske u celoj zemlji, oko novih ograničenja broja osoba kod privatnih okupljanja i oko dostizanja cilja od 30 miliona vakcinisanih do kraja godine.

Radi ostvarenja tog cilja Nemačka će omogućiti stomatolozima i farmaceutima da daju vakcine protiv korona virusa.

Merkel je rekla da vlasti planiraju da uvedu obaveznu vakcinaciju za osoblje u bolnicama i domovima za stare.

Ona je pre nekoliko meseci sugerisala da obavezna vakcinacija ne bi bila efikasna, ali nije isključila tu mogućnost.

Nove mere se ne opisuju kao zatvaranje nevakcinisanih, iako je odlazeći ministar zdravlja Jens Špan ranije govorio o „kvazi zatvaranju“

Neke nemačke države već primenjuju takozvane 2G politike, a one će sada postati širom zemlje - 2G je skraćenica za genesen (oporavljen u poslednjih šest meseci) ili geimpft (vakcinisan), prenosi BBC.

U Nemačkoj je oko 68,7 odsto stanovništva potpuno vakcinisano, što je znatno ispod cilja od 75 odsto koji vlada teži da dostigne.

Nemačka je u četvrtak prijavila više od 73.000 novih infekcija korona virusom i još 388 smrtnih ishoda od posledica zaraze.

XS
SM
MD
LG