Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nelegalni izbori ali legitimni predstavnici


Mapa Kosova

Lider kosovskih Srba Nenad Radosavljević izjavio je da bi UNMIK mogao priznati srpske predstavnike koji su, iako izabrani na ilegalnim lokalnim izborima, dobili legitimnost. U izjavi za Radio Slobodna Evropa, on ocenjuje da bi UNMIK na taj način imao prave predstavnike lokalnih Srba. Ipak, UNMIK podseća da ne priznaje rezultate srpskih lokalnih izbora.

Lokalni izbori Srbije održani na Kosovu po Rezoluciji 12 44 nisu bili legalni, ali su proizveli legitmne predstavnike koje bi UNMIK mogao da prizna, izjavio je za naš radio Nenad Radosavljević, član Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća Kosova.

Radosavljević, koji je i bivši savetnik u kabinetu šefa UNMIK-a, smatra da bi administracija UN mogla da prizna te predstavnike i konačno reši dilemu ko su legitimni srpski predstavnici.

“Slažem se da ovi izbori nisu legalni po Rezoluciji 12 44, nisu legalni ali su izabrani predstavnici legitimni. Tako da će UNMIK ustvari na ovaj način znajući za ovu situaciju i dižući glas sada jednostavno priznati one ljude koji su legitimni po njihovom dubokom uverenju, nisu legalni, ali će tim samim činom priznavanjem tih ljudi i njihove legitimnosti oni i legalizovati one izbore od 11. maja.”

Međutim, za sada srpski predstavnici koje je imenovao šef UNMIK-a su jedini legitimni predstavnici, a UNMIK je poručio da neće sarađivati sa predstavnicima izabranim na lokalnim izborima 11. maja.

Administracija UN-a je ponovila da ne priznaje rezultate lokalnih izbora Srbije na Kosovu, te da će pitanje mandata lokalne vlasti u većinski srpskim opštinama uskoro rešiti.

Portparol UNMIK-a Rasel Giki kaže da na osnovu Rezolucije 12 44 Saveta bezbednosti UN-a samo UNMIK ima pravo da organizuje izbore.

“Naš stav je veoma jasan, to su bili ilegalni izbori a kao takvi ne mogu imati legalne posledice, jednostavno mi ne priznajemo rezultate tih izbora,” kazao je Giki.

Nakon što je srpska zajednica bojktovala izbore na Kosovu u novembru prošle godine, šef UNMIK-a Joakim Riker je u skladu sa svojim ovlašćenjima imenovao lokalnu vlast u srpski većinskim opštinama.

Konkretno, Riker je produžio mandat opštinskim vlastima u Novom Brdu, Štrpcu, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku do 18. juna. Jedan takav predstavnik Srba u lokalnoj vlasti je i Stanko Jakovljević, predsednik Skupštine opštine Štrpce.

“Ovde je još UNMIK administracija po Rezoluciji 12 44, ja sam predsednik, normalno meni je gospodin Riker, specijalni izaslanik produžio mandat i ja ću ispoštovati sve ono što je on meni dao. Predstoje razgovori, razgovaraćemo o bilo kojim pitanjima tako da za sada ovde je UNMIK administracija.”

Ali šta će biti kada ovim predstavnicima istekne mandat sredinom juna? Ranije je iz UNMIK-a rečeno da bi Riker mogao produžiti mandat lokalnoj vlasti sve do novih izbora u organizaciji UNMIK-a. Međutim, to se još ne zna.

“UNMIK radi na ovom pitanju i odluku ćemo doneti u saradnji sa našim partnerima,” rekao je portparol Giki.

Inače, u većini srpskih sredina na Kosovu najveći broj glasova na izborima 11. maja dobila je Srpska radikalna stranka. Radosavljević kaže da će se na osnovu tih rezultata i formirati lokalna vlast.

“Ta opcija politička koja je odgovorna za sve ono što se Srbima na Kosovu dešava po meni nije dobar izbor, ali nije dobar izbor naroda što je u svakom slučaju ipak legitimnost. Oni su izabrani i oni će voditi ovaj narod, a kako da li kao i dosad loše videćemo.”

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG