Dostupni linkovi

Da li je Crna Gora rasprodana?


Budva
Budva

Zašto je došlo do zatišja na crnogorskom tržištu nekretnina? Crnogorske agencije otvaraju svoja predstavništva u Albaniji. Da li interesovanje investitora seli dalje na jug?

„Ako se sve prodato proda Crna Gora će postati jedan grad“, kaže jedan od budvanskih posrednika u prodaji nekretnina. Bio to razlog ili ne, činjenica je da je na crnogorskom tržištu nekretnina došlo do zatišja, neki kažu zbog nerealno visokih cijena. Zavisno od lokacije i kvaliteta nekretnine, zemlja se prosječno kupuje po cijeni od više hiljada, a kuće i stanovi na jugu dostižu i do pet hiljada eura po kvadratu.


Zbog ogromnog broja nelegalnih agenata za posredovanje nekretninama u Budvi, koji su djelimično krivi za ono što se zove “naduvavanje” cijena, teško je saznati prosječnu cijenu kvadratnog metra zemlje ili stana na rivijeri. Ipak, Dragan Nikolić, čija se firma „Imperija“ bavi prodajom nekretnina već par decenija, potvrđuje nam da je došlo do zatišja na tržištu nekretnina.

RSE: Kakvo je stanje trenutno na crnogorskom tržištu nekretnina?

NIKOLIĆ: U kom pravcu mislite?

RSE: U kojem god se ono kreće.

NIKOLIĆ: Mislite u vezi prodaje?

RSE: Kupovina – prodaja – cijene.

NIKOLIĆ: U kupovini je u principu došlo do malog zatišja. Zašto, ne znamo. Prodaja se, bar ja mislim, smanjila u odnosu na prošlu godinu u ovo vrijeme, a cijene su u principu stagnirale.

RSE:Zbog čega mislite da je došlo do zatišja na tržištu nekretnina u Crnoj Gori? Jesmo li prodali sve što se prodati dalo?

NIKOLIĆ: Ne. Mi nijesmo prodali sve što se prodati dalo. Ja mislim da mi nijesmo dovoljno marketinški obrađeni kao destinacija. Prodalo se to što je moglo da se proda što brže i što bolje, sve što je na obali mora. Ja mislim da Crna Gora ima još dosta toga za prodaju i za investiranje, kao što je ovaj sjeverni dio Crne Gore. Mislim da ima dosta toga još i u primorskom dijelu. Ako se izgradi sve što se kupilo, onda će cijela Crna Gora postati grad.

Mi nijesmo prodali sve što se prodati dalo...

Nikolić upozorava na nelojalnu konkurenciju i nemoć države pred ilegalnim tržištem nekretnina:

„Ovaj posao jeste profitabilan, ali nije onoliko koliko je profitabilan za ljude kojima odgovara što agencije za nekretnine nijesu ozakonjene; ako država ili sektor Vlade za ekonomiju postavi sebi pitanje koliko je uzeto poreza za zadnjih godinu dana, a to je 2%, onda treba da se zapita đe su onih preostalih 3% , ako je svaka agencija radila kako treba i uplaćivala svojih 3%, shodno Zakonu o nekretninama. Ja se ne bojim konkurencije, ali se bojim nelojalne konkurencije. Kod nas je nelojalna konkurencija. Država treba da donese zakon da svaki posrednik u poslu treba da ima svoj memorandum, da se zna da je on bio kao posrednik, jer u svakom slučaju ne može kupac da se pojavi i sam da nađe lokaciju. To je moguće u jednom od hiljadu slučajeva“.

Trgovina nekretninama najprije je zahvatila hrvatsko primorje, pa se prelila u Crnu Goru. Činjenica da sada crnogorske agencije otvaraju svoja predstavništva u Albaniji, mogu biti signal da se interesovanje investitora fokusira dalje na jug. Dragan Nikolić:

„Ja mislim da je potražnja kod nas opala zbog visoke cijene, visoke cijene materijala i gradnje, visoke cijene nekretnina uopšte. Mislim da se dio toga prenosi na Albaniju. U Albaniji je kvadrat placa na obali mora od 30 – 50 eura. Ja sam skoro bio u Draču i trenutno kod njih možete da kupite kvadrat stana po cijeni od 450 do hiljadu eura“.

XS
SM
MD
LG