Dostupni linkovi

Nekoliko zemalja želi smanjiti američku internet dominaciju


Ilustracija
Nekoliko zemalja svijeta, uključujući Rusiju, Kinu i Saudijsku Arabiju, pokušavaju da smanje američku dominaciju na internetu i, ukoliko budu uspješni, time će vlastima omogućiti da eliminišu stranice sa problematičnim sadržajem.
Grupacija se protivi američkoj dominaciji u ključnim dijelovima interneta, što se ogleda u prijedlogu iznesenom na Svjetskoj konferenciji o međunarodnim telekomunikacijama u Dubaiju.
Među najkontroverznijim je prijedlog za preformulisanje uloge koju ima "Internetska korporacija za dodjelu imena i brojeva", sa sjedištem u SAD, a koja upravlja Sistemom imena domena.
Nekoliko država smatra da upravljanje domaćim internetskim adresama treba da bude u rukama domaće administracije.

Među države koje podržavaju takav prijedlog su Kina, Rusija, Saudijska Arabija, Alžir Bahrein, Irak, Sudan i Ujedinjeni Arapski Emirati.
"Cilj konferencije u Dubaiju je revizija zastarjelih `Međunarodnih telekomunikacionih regulativa` iz 1988. godine - globalnog sporazuma kojim su uspostavljeni opšti principi za osiguranje slobodnog protoka informacija širom svijeta, unapređenje pristupačnijeg i ujednačenog pristupa za sve i postavljanje osnova za inovacije i rast tržišta", navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici Međunarodne unije za telekomunikacije.
XS
SM
MD
LG