Dostupni linkovi

Nekoliko Srebreničanki povrijeđeno u sukobu sa policijom u Kravici


Nekoliko majki Srebrenice povrijeđeno je u sukobu sa policajcima u Kravici, prilikom pokušaja ulaska u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici.

Ozbiljne povrede zadobila je u grudni koš Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“.

„Došle smo da na miran i dostojanstven način položimo cvijeće na mjesto gdje je u julu 1995. godine ubijeno oko 1.000 Bošnjaka iz Srebrenice. Zamolili smo policajce da nas puste i poslije nekoliko pokušaja, probile smo kordon. Jedan policajac me je laktom udario u predjelu grudnog koša i srca. Nisam samo ja povrijeđena. Ne znam kako ću ovo preživjeti. Ovo je kao 1995. godine. Ubijali su našu djecu, naše najmilije, a sada udaraju i majke koje su samo došle da polože cvijeće“, govori kroz suze Hatidža.

Povrijeđeno je još nekoliko majki koje su bile u direktnom kontaktu sa policajcima Republike Srpske, među kojima je bilo i dvadesetak specijalaca, sa punom opremom.

Majke su položile cvijeće na zid Zemljoradničke zadruge, proučile fatihu i mirno se udaljile. Tokom dana položiće cvijeće na još nekoliko stratišta u okolini Zvornika.

Prije toga, majke Srebrenice nasino su ušle i u krug Elektrodistribucije u Potočarima, gdje su položile vijenac i nakon učenja fatihe krenule u Kravicu. Policija Republike Srpske, njih 30-tak, nije intervenisala.

„Mi smo podnijele zahtjeva da nam se omogući ulazak na ovu lokaciju, ali naš zahtjev je odbijen. Ništa nam nije preostalo nego da isječemo žicu i da uđemo“, izjavila je Hajra Ćatić iz Udruženja „Majke Srebrenice“.

Obilazak stratišta planiran je i najavljen kao zvanični dio programa obilježavanja 18.-te godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Najveće stratište je u selu Kravica gdje je kako se pretpostavlja u jednom danu za kratko vrijeme ubijeno između 1.000 i 1.500 zarobljenih Bošnjaka.
XS
SM
MD
LG