Dostupni linkovi

Serija ubistava pogodila Afganistan


Kontrola afganistanske policije u blizini Kabula
Kontrola afganistanske policije u blizini Kabula
U samo dva dana, u napadima u Afganistanu je poginulo 29 ljudi. Najgori napad desio se u nedjelju veče u provinciji Helmand u distriktu Kadžaki. Nepoznata lica ubila su 17 seljaka, od kojih dvije žene, koji su učestvovali na zabavi, na teritoriji koju kontroliraju talibani.

Lokalni dužnosnici kažu da su pronađena tijela odsječenih glava, ali nije jasno da li su prije toga žrtve ustrijeljene.

Portparol provincije Helmand Daud Ahmadi izjavio je za Radio Slobodni Afganistan da su pobunjenici navodno kaznili seljane jer su pratili poziv za ustanak protiv militanata.

"Tih 15 muškaraca i dvije žene su ubijeni, za navodno održavanje kontakta s vlastima. Neprijatelj se plaši jer u narodu raste otpor prema pobunjenicima i jer ljudi žele da oni napuste njihove teritorije. Ja mislim da su planovi tih seljana otkriveni", kazao je.

Daud je dodao da i dalje ostaje nejasno tko stoji iza ubistava.

Neke novinske agencije navode izjave lokalnih dužnosnika da su žrtve kažnjene jer su učestvovali na zabavi na kojoj su bili izmješani muškarci i žene. Nematulah Kan, šef obližnjeg Musa Kala okruga je izjavio da su seljani organizirali zabavu na kojoj su dvije ubijene žene plesale.

Talibani, koji su aktivni u tom području, ranije su optuženi za odsjecanje glava seljanima za koje su sumnjali da saradjuju s afganistanskim i NATO snagama.

Novinske agencije citiraju plemenske starješine koji kažu da je samo tokom Ramazana u tom području obezglavljeno troje ljudi.

U odvojenom incidentu u Helmandu, 10 afganistanskih vojnika je ubijeno u napadu na jedan kontrolni punkt. U distriktu Vašir u noći s nedjelje na ponedjeljak ranjeno su četvorica vojnika, a petorica su nestala sa istog mjesta. Nije do kraja jasno da li su dobrovoljno otišli s pobunjenicima ili su kidnapirani.

U ponedjeljak rano na istoku Afganistana, u provinciji Lagman, vojnik redovnih afganistanskih snaga ubio je dvojicu NATO-ovih vojnika. Brigadni general Guenter Katz u Kabulu je tim povodom izjavio:

"Ubica je ubijen, istraga je u toku, i to je sve što mogu reći za sada. "

Dužnosnici NATO-a pretpostavljaju da bi infiltracija talibanskih sljedbenika mogla biti razlog za napade, ali su također kazali da se ne isključuje ni stres, te loši međuljudski odnosi između NATO-a i afganistanskih saveznika.
XS
SM
MD
LG