Dostupni linkovi

Izbori u Izraelu: Netanjahu će pokušati da formira većinu


Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Pregovori o formiranju koalicije bi trebalo da počnu, nakon što su na izborima u utorak jednak broj glasova osvojili desni blok i levi centar, po 60 mesta u parlamentu.

Predsednik Šimon Peres bi trebalo da da mandat Benjaminu Netanjahuu da pokuša da formira većinu. Netanjahu je u prvom obraćanju nakon rezultata, kazao da će napraviti “što širu” koaliciju, nakon što je na izborima njegova stranka tesno pobedila. Kazao je da će nova vlada počivati na principima među kojima su reforme i mir sa Palestincima.

Njegov desni blok Likud-Beitenu će, prema dosadašnjim rezulatima imati 31 mesto u parlamentu, manje od 42, koliko ima u aktuelnom sazivu i manje od očekivanog u izlaznim anketama, prenosi BBC.

Najveće iznenađenje je partija centra Ješ Atid (Budućnost postoji) koja je druga po broju osvojenih mandata (18-19), a iza nje Radnička partija sa 17 osvojenih mandata.

Analitičari, kako prenosi BBC, sada predviđaju nedelje trgovanja kako bi se oformila nova većina i Vlada Izraela.

Kažu da postoji i mogućnost da blok aktuelnog premijera završi i u opoziciji.

Pristalice stranke "Budućnost postoji" slave izborni rezultat
Pristalice stranke "Budućnost postoji" slave izborni rezultat
Lider partije “Budućnost postoji” Jair Lapid pre izbora je najavio da će u vladu ući samo ako se ona obaveže na radikalne ekonomske reforme i ozbiljan napor za nastavljanje mirovnih pregovora sa Palestincima, kojih nije bilo tokom Netanjahuovog četvorogodišnjeg mandata.

Iako je Netanjahuov Likud-Beitenu osvojio najviše mesta u Knessetu, leva i desna opcija su u pat poziciji – obe imaju po 60 osvojenih mesta, objavila je Izborna komisija Izraela nakon prebrojanih 99.5 odsto glasova.

Analitičari navode da će Netanjahu, koji je pre tri meseca raspisao prevremene izbore očekujući laku pobedu, pokušati da formira novu vladu pošto je suparnički tabor 12 od 60 mesta dobio od manjinskih, arapskih partija koje se obično niti pozivaju, niti žele da uđu u vladajuće koalicije.

Rezultati izbora, ipak, još nisu zvanični, i postoje, doduše slabi, izgledi da će se raspodela mandata izmeniti.

Po zakonu, stranka sa najvećim izgledima da formira koaliciju za to ima na raspolaganju šest nedelja, a očekuje se da će taj zadatak biti poveren Netanjahuu. Ako on ne uspe u tome, naredna partija koja će to učiniti najverovatnije će biti .

Netanjahuov verovatni koalicioni partner, nacionalno-religiozna partija Jevrejsko ognjište Naftalija Beneta, osvojila je 11 poslaničkih mesta.

Na izbore je izašlo oko 67 odsto od 5,5 miliona registrovanih birača, što je više nego na prethodnim izborima.

Učestvovale su 32 partije, od kojih će, prema nezvaničnim rezultatima, 11 ući u parlament. Prag za prelazak cenzusa u Izraelu je dva odsto.
XS
SM
MD
LG