Dostupni linkovi

Negovanje kulture i dobrosusedskih odnosa


Koncertom ispred Doma kulture u Prijepolju je u subotu počela dvodnevna smotra izvornog stvaralaštva balkanskih naroda "Mostovi Balkana 2014" koja okuplja folklorne ansamble, pevačke grupe i instrumentaliste iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Srbije.

U nedelju drugog dana manifestacije na Jabuci - tromeđi Srbije, Crne Gore i BiH - oko 400 učesnika iz šest balkanskih zemalja predstavili su različite oblike vokalnog izvođenja i narodnih igara zastupljenih u tradicijama naroda sa područja iz kojih dolaze.

"Izvorno narodno stvaralaštvo je dobro očuvano kod balkanskih naroda i ova manifestacija je revijalnog karaktera a cilj je povezivanje balkanskih naroda kroz igru i pesmu. Interesantno je sviranje na davno zaboravljenim instrumentim: kao ćifteliji tradicionalnom albanskom muzičkom instrumentu, sazu iz BiH, srpskim dvojnicama i fruli", smatra Zvonko Mandić, urednik ovogodišnjeg programa.

Za sve učesnike najbitnije je druženje i sticanje novih prijateljstava zato, kako kažu, mnogi se za ovih 13 godina koliko traje manifestacija, stalno vraćaju u grad na obali Mileševke.

"Lijepo je da vidimo jedni druge, da upoznamo i druge tradicije i da nešto novo naučimo", kaže Nela iz Sarajeva.

Svetislav i Danijela dolaze iz malog mesta Bobota kod Vukovara iz Hravatske.

"Oduševljeni smo manifestacijom i mišljenja smo da ovakva druženja mnogo znače i za Srbiju i Hrvatsku, odnosno za razvijanje dobrosusjedskih odnosa", navode oni.

"Ovo je jedan od načina da očuvamo svoj identitet i da uspostavimo bolju saradnju između Srbije i Albanije", ističe Pablo Jakoja Brajović, predsednik Udruženja Srba i Crnogoraca u Albaniji.

Milonji iz Berana (Crna Gora) i Berneru iz Sarajeva, ovo nije prvi put da učestvuju na Mostovima Balkana. Kažu da dolaze u Prijepolje jer žele da kulturu svog grada predstave drugim učesnicima, da se druže i stiču nova prijateljstva, i zato se vraćaju u Prijepolje koje je poznato po gostoljubivosti i negovanju multikulturalnosti.

XS
SM
MD
LG