Dostupni linkovi

Knjiga koja negira holokaust zabranjena u Srbiji


Knjiga "Mit o holokaustu"
Knjiga "Mit o holokaustu"

Knjiga „Mit o holokaustu“ švajcarskog istoričara Jirgena Grafa, u kojoj se tvrdi da nisu postojale gasne komore i dovodi se u pitanje broj Jevreja stradalih tokom Drugog svetskog rata, odlukom Višeg suda zabranjena je u Srbiji. Ova zabrana, međutim, usamljen je slučaj reakcije vlasti na antisemitizam u literaturi. Slične knjige i dalje se štampaju, a potom se slobodno prodaju u mnogim knjižarama.

„Laž o gasnim komorama i istrebljenju Jevreja“, „Aušvic – Lažljivac broj 1“, „Broj od šest miliona – Otkuda ova mitska brojka?“ neka su od poglavlja knjige „Mit o holokaustu“, koju, po nalogu Višeg suda, srpska policija ovih dana uklanja sa polica knjižara. Ona je međutim, samo „vrh ledenog brega“, među desetinama sličnih dela, koja se u Srbiji slobodno prodaju. Na taj problem, Savez Jevrejskih opština Srbije ukazuje već gotovo deceniju, ali nadležni za to do sada nisu imali sluha. Aleksandar Lebl, predsednik Komisije Saveza za praćenje pojava antisemitizma, primećuje da je ovo prvi put u istoriji Srbije, a drugi u istoriji Jugoslavije, da neka knjiga bude zabranjena zbog antisemitskog sadržaja.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0in; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:SQ; mso-fareast-language:EN-US;} @page Section1 {size:8.5in 11.0in; margin:1.0in 1.25in 1.0in 1.25in; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Ovo je, koliko se ja sećam, druga presuda uošpte. Prva je bila još za vreme Jugoslavije - „Tajanstveni svet Masona“, Popovskog, u kojoj je donet tekst „Protokola sionskih mudraca“. Zato je bila zabranjena - kaže Lebl


„Jako pozdravljamo to! Pogotovu što smo mi ranije podnosili prijave bez rezultata. Ovo je, koliko se ja sećam, druga presuda uošpte. Prva je bila još za vreme Jugoslavije - „Tajanstveni svet Masona“, Popovskog, u kojoj je donet tekst „Protokola sionskih mudraca“. Zato je bila zabranjena“, seća se Lebl.

Graf je zbog „Mita o holokaustu“ u Švajcarskoj osuđen na 15 meseci zatvora, ali je pobegao u neku od bivših sovjetskih republika, gde i sada živi. Knjiga je potom objavljena u Moskvi 2000. godine. Na srpski jezik ju je sa ruskog preveo Zoran Buljugić, koji je i izdavač za našu zemlju. On zabranu smatra političkom odlukom.

„Mislim da oni koji su zabranili tu knjigu, nisu je ni čitali kako treba. U knjizi ovog autora nema ni trunke antisemitizma niti bilo kakvog pozivanja na nekakvu nacionalnu mržnju i netrpeljivost“, ocenjuje Buljugić

Tvrdnje iz knjige navodno lažnim gasnim komorama ili istrebljenju Jevreja, Zoran Buljugić brani rečima zbog kojih je, između ostalih, i sama knjiga zabranjena kao delo u kome se propagira nacionalna i verska mržnja.

„Da! To jeste laž! Zato što gasne komore, on to dokazuje u stvari, nisu postojale. Postojele su za uništavanje insekata, ali ne i ljudi. Moj motiv za objavljivanje ove knjige bio je isključivo naučne prirode. Dakle, hteo sam da se čuje i neka druga strana i smatram da je Jirgen Graf značajan istoričar, da je vrlo nepristrasan. Koristio je bogatu i ogromnu litraturu“, kaže Buljugić.

Bez obzira na sadržaj, „Mit o holokaustu“ ima regularan kataloški broj u Narodnoj biblioteci Srbije. Direktora te ustanove, Sretena Ugričića, pitali smo kako se takva knjiga našla na policama nacionalne biblioteke.

„Narodna biblioteka Srbije, kao nacionalna biblioteka, nije cenzorska ustanova. Naš Zadatak je da u svojim fondovima čuvamo za budućnost ukupnu produkciji na srpskom jeziku i u državi Srbiji sve što je objavljeno. To i dobijamo po zakonskoj osnovi, takozvanog obaveznog primerka. Ukoliko, na primer, dobijemo neki nalog od Suda, onda bi mi to naravno poštovali. Do ovog trenutka nismo dobili ni za tu knjigu, ni za neku drugu“, objašnjava Ugričić.

Knjiga koju je izdao Zoran Buljugić, po sadržaju nije usamljena. Aleksandar Lebl ukazuje da se takva literatura masovna štampa.

„Imate i specijalizovane da tako kažem, izdavače. To je Ratibor Đurđević i njegova izdavačka kuća „Ihtus“, hrišćanska knjiga, koja je na desetine, ako ne i stotine naslova objavila“, ističe Lebl.

Antisemitizam u litraturi, godinama pažljivo prati i književnik Filip David.

„Ima knjiga za koje se može reći samo pod navodnicima da su knjige, a koje su zapravo otrovni pamfleti. Evo da nabrojim nešto što se može nabaviti ispod tezge, a čak u nekim knjižarama se pojavljuje i u izlozima. Od čuvenih tako da kažem, po zlu, „Protokola sionskih mudraca", preko “Kravljevstva Hazara“, jedna knjiga koja je zapravo zbir svih antisemitskih tekstova koji se mogu naći kod nas, pa recimo do nedavno objavljenog „Hitlerovog testamenta“, sa jednim predgovorom koji ukazuje na proročanske vizije Adolfa Hitlera“, kaže Filip David.

Holokaustom se naziva masovno stradanje jevrejskog naroda od strane Hitlerove Nemačke. Prema dostupnim podacima, u njemu je ubijeno oko šest miliona Jevreja. Negiranje holokausta, u nekim zemljama Evropske Unije je strogo kažnjivo.

Tako je, na primer, nemački desničar Ernst Zundel, zbog toga odslužio petogodišnju kaznu zatvora. Sličan zakon važi i u našem okruženju. Od februara, u susednoj Mađarskoj je za negiranje Holokausta, zaprećena kazna do tri godine zatvora.

XS
SM
MD
LG