Dostupni linkovi

Negiranje genocida u Srebrenici: Karakteristike i dokazi (6)


Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari
Tomislav Nikolić, predsednik Srbije (2012-2017)

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije (2012-2017)

"Sve ono što se događalo u ratovima u bivšoj Jugoslaviji ima karakteristike genocida".

Nikolić je rekao i da presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju ne smatra relevantnim jer "genocid valja dokazati".

Izvor: Televizija BHT1, 25. april 2013.
NEISTINITO

Od svih zločina tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, međunarodni sudovi su jedino zločin u Srebrenici okarakterisali kao genocid.

Tako je označen presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz februara 2007. godine.

Takođe, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu doneo je više presuda u kojima se potvrđuje genocid u slučaju Srebrenice.

Za genocid nad oko osam hiljada bošnjačkih civila u zaštićenoj zoni u i oko Srebrenice u julu 1995. godine osuđeno je 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske.

Na najveće kazne, doživotni zatvor, osuđeni su Radovan Karadžić, nekadašnji predsednik Republike Srpske i Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (još nije pravosnažna).

Presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju broje na hiljade stranica dokumenata uz iskaze svedoka, kojima se dokazuje odgovornost za počinjeni genocid.

Beograd: Izložba ratnih dnevnika Ratka Mladića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

Tomislav Nikolić je u intervjuu bosanskohercegovačkoj televiziji 2013. rekao da "kleči i traži pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici". Odbio je da ga nazove genocidom.

U nedelji obeležavanja 25 godine od genocida počinjenog u Srebrenici, Radio Slobodna Evropa (RSE) podseća i proverava izjave čelnika Srbije, koja zvanično ne priznaje genocid.

XS
SM
MD
LG