Dostupni linkovi

Negativna kampanja oslabila studentsku pobunu


Studentski protesti od 17. noevmbra 2011.
Studentski protesti od 17. noevmbra 2011.
Kiša je spriječila studente da protestuju na platou ispred Tehničkih fakulteta, kako je ranije planirano. Oko 400 njih okupilo se u holu fakulteta sa nekoliko transparenata, a prekinuta su i predavanja.

Svega nekoliko transparenata na kojima je pisalo "Mi se budimo, a vi?", "Mi studiramo, oni profitiraju" i onaj koji nosi posebnu simboliku "Nema povlačenja, snaga je u jedinstvu" bili su dekor protesta koji je održan u holu Tehničkih fakulteta.

Predstavnik Studentskog parlamenta Ilija Kaluđerović kaže da se zbog kiše studenti odustali od protesta ispred Tehničkih fakulteta pa su se preselili u hol te institucije

No, tome da se u holu fakulteta u četvrtak okupilo gotovo 10 puta manje studenata nego na velikom oktobarskom protestu nije samo kumovala kiša, kaže Kaluđerović već jučerašnji dogovor sa premijerom Lukšićem o studentskim zahtjevima ali i posebno negativna kampanja vođena proteklih dana protiv Studentskog parlamenta.

"Kampanja je vođena od nekih anonimusa, tj. nekih nepoznatih ljudi koji su posljednjih dana kampanju protiv nas vodili nekim grafitima i izjednačavali Studentski parlament sa izdajom. Žao mi je što se takva kampanja vodi protiv nas i studenata jer nema ništa loše u tome što se studenti drže studentskih zahtjeva i studentske priče", kaže za RSE Kaluđerović.

Predsjednik Studentskog parlamenta Petar Golubović rekao je okupljenim studentima da protest mora biti nastavljen sve dok Vlada ne ispuni ono što im je premijer obećao .

"Ono što smo pokazali 17. oktobra to moramo i da održimo – jedinstvo, snaga je u našem jedinstvu i jednistveni ostanimo do kraja i do ispunjenja naših ciljeva. Sve ono šta smo zacrtali u tome moramo da istrajemo i ne smijemo da odustanemo. Ne smijemo da dozvolimo da nas podijeli", rekao je Golubović.

Koliko su studenti danas bili razočarani odzivom govori i činjenica da nijesu bili raspoloženi za izjave medijima.

No, student Ivan Petrušić to komentariše kao pokušaj onih koji su protiv studenata da izazovu raskol među njima

"Koliko smo mi jaki govori to koliko su oni pokušali da nas rastureali ja se nadam da ćemo istrajati do kraja. Mislim da su danas ovdje trebali da budu svi oni koji su nekada bili studenti . Mislim da smo bijedni u duši i moramo da promijenimo naš način razmišljanja . Ne zbog nas nego zbog svih koji će doći sjutra. Nijesu samo ovdje bitni studenti i studiranje nego to da se neko boji našeg slobodnog razmišljanja, stava i želje za promjenom", kazao je.

Upravo su nejedinstvo i pukotine unutar studentskog pokreta proteklih dana dovele do raskola u studentskoj organizaciji zbog odustajanja od zajedničkog protesta studenata i radnika. Zbog toga su dio studenata i njihova udruženja bojkotovali su današnji protest .

Nijesu došli studenti Filozofskog fakulteta iz Nikšića koji smatraju da su izmanipulisani i prevareni i da ne treba da podrže aktivnosti SP. Njihovu odluku podržala je grupa studenata sa FPN-a i Studentska unija.
XS
SM
MD
LG