Dostupni linkovi

Nema više vlakom prema jugu


Zbog manjka strojovođa, umjesto vlakova će od Zagreba do Splita prometovati autobusi. Uprava Hrvatskih željeznica za ovaj skandal optužuje strojovođe, a strojovođe upravu koja katastrofalno restrukturira firmu. Ekološke udruge podržavaju sindikate i upozoravaju da je to nastavak sustavne nebrige za Hrvatske željeznice.

Vlakom do mora? Neće moći! Zbog manjka strojovođa ukida se željeznička linija od Zagreba do Splita i obrnuto, dakle željezničku vezu sa kontinentom gube i Zadar, Šibenik, Knin, Drniš, Gospić… Što to operativno znači, za naš program pojašnjava dopredsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Dalibor Petrović.

„Sve južnije od Josipdola – 40 posto teritorija Hrvatske – neće imati željezničku uslugu u putničkom prijevozu. Uprava će angažirati nekog podizvođača koji će voziti autobusima umjesto vlakova“, navodi Petrović.

Ljudi, pa kako je to moguće? – znao se pitati legendarni sportski komentator Mladen Delić. Moguće je, kaže Petrović:

„U zadnje dvije godine broj strojovođa i njihovih pomoćnika smanjen je za preko 150, ali nam je zato kabinet Uprave narastao za 90 posto! A smanjili smo 20 posto strojovođa koji su svi dobili otpremnine. Mi smo upozoravali Upravu da se ne razigraju previše sa smanjivanjem broja, jer bi se mogli dovesti u upravo ovakvu situaciju!“

Uprava je ostavila taman onoliko strojovođa koliko treba za sve linije, ali problem nastaje kada netko poželi otići na godišnji, jer - da bi ga se zamijenilo - netko drugi mora raditi prekovremeno.

Dalibor Petrović
Dalibor Petrović

„E, onda Uprava vidi da joj rastu troškovi rata - jer je prekovremeni rad 50 posto skuplji – pa prošle godine donese naredbu po kojoj de fakto zabranjuje prekovremeni rad, i onda ljudi nikako ne koriste godišnji. I onda morate otkazati vlakove, jer strojovođe po zakonu morate poslati na godišnji. I plus što je strojovođama onda zakipilo – tri godine bez slobodnih dana i svega drugoga, i rekli su – sada radimo samo po rasporedu kako je napravila uprava. I normalno – imate problem“, konstatira Petrović.

Čavao u lijes željezničkom prometu

Tako će biti krajem mjeseca u Bjelovaru i na prigradskim linijama po Zagrebu, zaključuje Petrović.

U Hrvatskim željeznicama (HŽ) ne uzbuđuju se previše, jer – ako nema vlaka, ima autobusa.

„HŽ Putnički prijevoz ne ukida promet na relaciji Zagreb – Split – Zagreb. Na toj relaciji, ali i na drugim relacijama u zadnja tri tjedna uvedeni su autobusi umjesto vlakova zbog toga što je strojno osoblje počelo odbijati pozive poslodavca i potpisivati izjave kojima odbija prekovremeni rad, što uz korištenje bolovanja dovodi do manjka strojnog osoblja“, komentira glasnogovornica Putničkog prijevoza Hrvatskih željeznica Ivana Čubelić.

Petrović odmah odgovara kako po kolektivnom ugovoru i po zakonu strojovođe ne moraju raditi prekovremeno, upravo zato da bi se održala sigurnost prometa. „Strojovođa je ključna osoba za sigurnost. On upravlja vlakom i ne možete ga tjerati da radi prekovremeno“, kaže naš sugovornik.

Za sada je potporu Sindikatu strojovođa, inače prvom slobodnom sindikatu u Hrvatskoj, dala jedino ekološka udruga Zelena akcija. Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić za naš radio podsjeća da se posljednjih 20 godina konstantno smanjuje broj putničkih linija i opseg teretnog prometa, cijene se dižu, a padaju brzine, broj putnika i kvaliteta usluge.

„To je još jedan novi čavao u lijes željezničkom prometu. Uprava Hrvatskih željeznica se ponaša kao da im uopće nije stalo da HŽ opstanu. Dugo vremena su Hrvatske željeznice bile jedan od stupova hrvatskog prometnog sustava, pa i hrvatske ekonomije, a ovakvim načinom upravljanja HŽ se nastavlja upropaštavati“, tvrdi Ivčić.

XS
SM
MD
LG