Dostupni linkovi

VSTV BiH osuđuje napad poslanika Vukanovića na trebinjske sudije


Nebojša Vukanović
Nebojša Vukanović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) osudilo je u srijedu, 26. maja verbalni napad poslanika Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) Nebojše Vukanovića iz Trebinja na nositelje pravosudnih institucija u ovom gradu na jugoistoku BiH.

Zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru RS u ponedjeljak, 24. maja, Vukanović je uhapšen, a zatim pušten na slobodu.

U saopštenju policije je navedeno da je vrijeđao predsjednika Okružnog suda u Trebinju, snimao predsjednike Osnovnog i Okružnog suda u Trebinju, te odbio da postupi po zakonito izdanom naređenju policijskih službenika tokom lišavanja slobode.

VSTV BiH navodi da ova pravosuda institucija, kao regulatorno tijelo, ima dužnost osigurati nezavisno, nepristrano i profesionalno pravosuđe te u okviru svojih nadležnosti ima zadatak osigurati i zaštitu nosilaca pravosudnih funkcija kada su njihov profesionalni dignitet i zakonom definisan položaj ugroženi.

“Vjerujemo da je događajem koji se 24. maja 2021. godine desio u Trebinju, profesionalni položaj nosilaca pravosudnih funkcija, kao i njihov ljudski i moralni integritet i dignitet, bio ugrožen,” navodi se u saopštenju.

Dodaju kako posebno zabrinjava činjenica što je događaj izazvao narodni poslanik Narodne skupštine Republike Srpske, odnosno predstavnik zakonodavne, “čime se narušava i horizontalna podjela na tri stuba vlasti na kojima se temelji demokratija jednog društva”.

U saopštenju pozivaju predstavnike zakonodavne vlasti, kao i svakog građanina, da ukoliko nisu zadovoljni radom konkretnog nosioca pravosudne funkcije, podnese adekvatnu prijavu koja će biti istražena od strane nadležnog pravosudnog tijela.

Vukanović je veliki kritičar vlasti i često je u sukobu s policijom zbog brojnih žalbi i prigovora na rad institucija, prije svega kada je riječ o korupciji, kriminalu, stranačkom zapošljavanju.

Kritikuje i politiku stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a koja je na vlasti u RS, jednom od dva entiteta u BiH.

XS
SM
MD
LG