Dostupni linkovi

Ne znaju vezati cipele, ali znaju sa pametnim telefonima


Ilustracija
Ilustracija
Istraživanje u koje je uključeno 2,200 majki koje imaju djecu u dobi od dvije do pet godina iz raznih dijelova svijeta pokazalo je kako se današnja djeca bolje snalaze s mišem, u igranju igara na kompjutoru i upravljanju smartphoneima, nego što plivaju, vežu cipele ili si rade vlastiti doručak.

Internet kompanija AVG provela je istraživanje u koje su uključili 2,200 majki koje imaju djecu u dobi od dvije do pet godina na području SAD-a, Kanade, nekih europskih država te Japana, Australije i Novog Zelanda.

Rezultati su pokazali kako se djeca mnogo bolje snalaze u virtualnom nego u stvarnome svijetu. Tako većina njih lakše upravlja smartphoneom, kompjuterom i drugim "čudima" tehnologije nego što obavljaju neke jednostavne zadatke iz svakodnevnog života.

Većina njih mnogo će teže spremiti jednostavan doručak, vezati cipele ili naučiti plivati.

Čak 19% ispitanih klinaca u dobi od dvije do pet godina znaju kako koristiti aplikacije na smartphoneima dok samo 9 posto zna vezati cipele.

Malo manji postotak klinaca te dobi zna koristiti aplikacije (17 posto), dok se 21 posto klinaca od četiri do pet godina također odlično snalazi s aplikacijama.

Spol danas ne čini bitnu razliku kada je u pitanju tehnologija, pa tako 58 posto dječaka, te 59 posto djevojčica u toj dobi zna igrati igre na računalu ili obaviti poziv putem mobitela. Dok 20 postotaka klinaca zna plivati, njih 25 zna otvoriti web preglednik.

Razvojem tehnologije i uloga roditelja znatno je izmijenjena. Današnja djeca odrastaju u okruženju koje je njihovim roditeljima teško zamislivo te djeci sasvim druge stvari odvlače pažnju.

Upravo zato, upozoravaju stručnjaci, baš roditelji moraju biti ti koji će djeci ograničiti sate ispred ekrana i prisiliti ih da svladavaju vještine potrebne za svakodnevni život.
XS
SM
MD
LG