Dostupni linkovi

Ne deponiji nuklearnog otpada uz rijeku Unu


Vodopad na rijeci Uni
Vodopad na rijeci Uni

Sav narod koji živi s obje strane Une, i sa hrvatske i sa bh. strane protiv je izgradnje deponija za nuklearni otpad u općini Dvor na Uni, poručila je u ponedjeljak Hrvatska seljačka stranka (HSS).

Njihova eurozastupnica Marijana Petir upozorava da u Hrvatskoj ne postoji geološki, prostorno ni demografski prihvatljiva lokacija za takav deponij.

„Protivimo se izgradnji takvog odlagališta na Trgovskoj gori u općini Dvor na Uni u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i bilo gdje u Hrvatskoj. Osim toga, zabrinuti smo što hrvatska Vlada, sukladno Espo konvenciji o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, nije pokrenula razgovore s Bosnom i Hercegovinom.“

Naime, granica BiH na rijeci Uni nalazi se svega 850 metara zračne linije od planirane lokacije, a za izgradnju bi bila potrebna i suglasnost susjedne zemlje.

Nuklearni i drugi otpad treba sanirati tamo gdje se stvara, i kako većina nuklearnog otpada dolazi iz nuklearne elektrane Krško, problem treba riješiti sa Slovencima, koji su spremni za razgovore, i koji već imaju pripremljenu svu dokumentaciju za izgradnju odlagališta nedaleko nuklearke, kaže eurozastupnica Petir.

Konferencija za medije HSS-a
Konferencija za medije HSS-a

„Oni su predvidjeli dvije kazete, jednu za slovensku polovicu otpada, a drugu za hrvatsku polovicu otpada, no na žalost do današnjeg dana nije postignuta suglasnost jer nema dijaloga.“

To bi bila i jeftinija varijanta, jer Slovenci barataju sa iznosom od 180 milijuna eura za obje kazete, dok bi zbrinjavanje u Hrvatskoj prema prvim informacijama koštalo mnogo više.

Općina Majur također je na Uni, nedaleko planirane lokacije deponija. HSS-ova načelnica općine Klementina Karanović.

Mi upravo ovih dana imamo razgovore sa susjedima iz Bosne i Hercegovine i radimo na izradi projekata razvoja ekološke poljoprivrede i razvoju turizma. To su stvari na kojima mi stanovnici ovih krajeva želimo raditi, i nas vrijeđa kada netko dođe dole k nama i kaže da bi se morali prodati za osam milijuna.“

Naime, u slučaju izgradnje deponija, jedinice lokalne uprave bi na ime ekološke rente dobilevišemilijunsku naknadu za štetu koja može biti prouzročenalokalnoj ekonomiji.

U HSS-u kažu da imaju dobru suradnju s vlastima u općini Dvor na Uni koja je većinski srpska. Načelnik Nikola Arbutina za naš radio kaže kako ne želi ništa komentirati, dok od Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost ne dobije odgovore na niz zahtjeva:

„Tražimo da u cijeli proces budu uključeni neovisni stručnjaci – Međunarodna agencija za nuklearnu energiju, institut u Vinči i ostali međunarodni subjekti, da nam se omogući pristup informacijama i svim dokumentima koji su do sada urađeni, i da se procijeni šteta učinjena na poljoprivrednim i drugim djelatnostima nastala dosadašnjim aktivnostima na području općine.“

Onitraže i da se izvrši mjerenje radioaktivnosti na području općine, jer je nešto radioaktivnog otpada već ranije tamo deponirano.

Peticiju protiv izgradnje deponija za nuklearni i drugi opasni otpad na Trgovskoj gori potpisalo je do sada preko 16.000 ljudi. U subotu su u središtu Zagreba protiv izgradnje deponija u općini Dvor na Uni prosvjedovali i Petrinjci.Javna rasprava o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš i nacrtu prijedloga Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva zaključena je pred desetak dana.

XS
SM
MD
LG