Dostupni linkovi

(Ne) zavisno pravosuđe i (anti) korupcija na Zapadnom Balkanu


Protesti na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, Sarajevo, 9. decembar, 2019.
Protesti na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, Sarajevo, 9. decembar, 2019.

Ne postoji istinska politička volja za borbu protiv korupcije u državama Zapadnog Balkana – Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Makedoniji, na Kosovu - ocenjuje za rubriku Zašto? Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije, savetodavnog tela Vlade Srbije.

Razlog za to je, kako ističe, to što u svim državama regiona ne postoji nezavisno pravosuđe u čijem izboru ne učestvuje zakonodavna vlast i koje bi moglo da se odupre pritiscima koji dolaze sa vrha izvršne vlasti.

Kad je reč o Srbiji, Vasilić kaže da se pokazalo da nijedna vlast nije želela nezavisna regulatorna tela za borbu protiv korupcije, a da aktuelna vladajuća garnitura (koalicija koju predvodi Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića) to pokazuje najviše.

Ona dodaje da Vlada već tri godine nije uspela da donese Zakon o borbi protiv korupcije, tako da Srbija ima jedno antikorupcijsko telo koje je zapravo "mrtvo".

Ni slučaj noćnog rušenja objekata od strane lica pod "fantomkama" u beogradskoj četvrti Savamala, kako bi se raščistio teren za izgradnju projekta "Beograd na vodi", iako je prošlo bezmalo četiri godine, nije dobio sudsku razrešnicu, podseća Vasilić.

Razlog tome vidi pre svega u tome što pravosuđe, kako navodi, trpi političke pritiske s vrha izvršne vlasti.

Kad je reč o borbi protiv korupcije u Crnoj Gori, stvari, kaže ona, ne stoje bolje nego u Srbiji.

"Što se tiče Crne Gore, prisustvovala sam nekim njihovim sastancima i moram da vam kažem da je kod njih stanje, čini mi se, ponekada i gore jer postoji potpuna zavisnost suda od strane jakih porodica koje vladaju Crnom Gorom", kaže sagovornica RSE.

Ni Hrvatska, nastavlja ona, uprkos tome što je članica Evropske unije, još nije potpuno uredila svoje pravosuđe.

"Pregledala sam dokumente o reformi pravosuđa u Hrvatskoj i, evo, izvadila sam neke njihove zaključke – da ne postoji pravda, da ne valjaju zakoni, da ne valjaju dodele predmeta, da suci ne mogu da se brane, da su nepotpuni postupci, nejednaka praksa, spora pravda koja i nije pravda ako je tako spora I da prođe život u iščekivanju pravde. To su vam sve citati iz hrvatske reforme pravosuđa. Oni su ušli u Evropsku uniju, ali izgleda da još uvek nisu stigli da tu pravosudnu reformu urade", kaže Vasilić.

"Ja sam zaključila da je, u stvari, celi region opterećen tim problemom što nam pravosuđe nije nezavisno. Moram da dođem do zaključka da je uglavnom to skoro isto i da nas more sve isti problemi", ocenjuje Vasilić.

Ona svoje nalaze o sporom napretku antikorupcijske borbe u regionu ističe 9. decembra, koji je proglašen Međunarodnim danom borbe protiv korupcije, s obzirom da je konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije potpisana na isti dan 2003. godine u Meridi u Meksiku.

GRECO (Grupa država protiv korupcije), koju je osnovao Savet Evrope 1999. godine, kako bi se vršio monitoring usaglašenosti država sa antikorupcijskim standardima, upozorava da se globalno godišnje isplaćuju stotine milijardi evra mita.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG