Dostupni linkovi

Izveštavanje o Raminoj poseti sramota za profesiju


Naslovne strane medija u Srbiji dan nakon posete Rame Beogradu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine upozorilo je da su domaći mediji posetu premijera Albanije Edija Rame Srbiji iskoristili da na najdrastičniji način šire šovinizam i pozivaju na etničko nasilje.

Ocenjeno je da su se mediji nadovezivali na "neprimerene gestove" predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

NDNV je ocenio da su skoro svi dnevni listovi i pojedini elektronski mediji izveštavali o poseti albanskog premijera na način u kojem ima elemenata krivičnih dela koji se gone po službenoj dužnosti, odnosno zbog kojih bi javni tužilac morao da reaguje.

To novinarsko udruženje pozvalo je urednike i novinare ovih medija da prestanu da sramote profesiju, svoje kolege ali i građane Srbije izveštavanjem koje po određenim elementima prevazilazi čak i krvave ratne i ratnohuškačke devedesete.

Da bi bilo jasnije o čemu govori Društvo novinara, navedimo nekoliko naslova današnje štampe: “Rama pljunuo na Srbe usred Beograda”, “Vučić sasekao provokatora”, pa malo rime: “Edi Rama, šiptar bez srama”.... Mediji su se utrkivali ko će više da dobaci uvrede na račun albanskog premijera.

Dinko Gruhonjić
Dinko Gruhonjić

O tome, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić za RSE kaže:

“Mediji zapravo terciraju Aleksandru Vučiću i njegovom režimu, u oceni da je Edi Rama došao da provocira Srbiju, što po mom mišljenju, nema veze s pameću. Kao što smo videli posle fudbalske utakmice, posledice su bile vidljive u Novom Sadu i Vojvodini, ne znam kako je u drugim delovima Srbije. I Dan danas su specijalci i policajci stoje ispred pekara i ostalih objekata čiji su vlasnici Albanci, i ostalih inovernika u Srbiji. Nažalost, možemo se nadati narednih dana nadati da se siti scenario ponovi. Ja ne bih čak rekao da su mediji glavni krivci, rekao bih da je kriv državni vrh kao i kada su bile u pitanju reakcije na utakmicu Srbija – Albanija, a mediji su zapravo samo žalosna verzija onoga što bi u demokratskom društvu trebali da budu.”

  • 16x9 Image

    Branka Mihajlović

    Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG