Dostupni linkovi

Nazarbaev novi stari predsjednik Kazahstana


Nursultan Nazarbaev
Nursultan Nazarbaev

Prema izvještajima Centralne izborne komisije Kazahstana, dosadašnji predsjednik Nursultan Nazarbaev osvojio je i peti mandat sa skoro 98 posto glasova. Sedamdesetčetvorogodišnji Nazarbaev vlada ovom, energentima bogatom zemljom, već četvrt stoljeća.

Pobjeda aktuelnog predsjednika, koji čvrstom rukom drži pod kontrolom i proizvodnju i medije, nije nikada bila ni upitna. Gotovo identičan procenat pokazan je i na svim predhodnim izborima, od osamostaljenja zemlje, nakon propasti Sovjetskog saveza na ovamo. Novo je to što je, prema riječima zvaničnika, više od 95 odsto stanovnika izašlo na izbore u nedjelju, 26.aprila.

Nursultan Nazarbaev na postizbornoj svečanosti u Astanu, hiljadama svojih pristalica je kazao:

"Cijelom smo svijetu pokazali da kazahstanska politička kultura znači jedinstvo i odgovornost. Svi su izašli na glasanje, jer biranje predsjednika je isto što i biranje budućnosti. Ljudi su dakle izašli i rekli šta misle o svojoj budućnosti. Veliko hvala svima i duboki naklon kazahstanskim gradjanima.“

Nazarbaev je na ovim izborima imao i dva protukandidata, no obojica su zapravo režimski ljudi, i nikakva konkurencija. U četvrt stoljeća vladanja, predsjednik je uspio potisnuti svaku opoziciju i drugačije mišljenje.

Njegovi kritičari kažu kako je vlast zadržao suzbijanjem svakog drugačijeg mišljenja, pritiscima na medije, te ilegalnim promjenama Ustava. Mnogi od njegovih protivnika i kritičara su morali napustiti zemlju, a neki su ubijeni ili su umrli u kontroverznim okolnostima. Nedjeljni izbori produbljuju zabrinutost za stanje demokratije u Kazahstanu, te sumnje u izbornu prevaru.

Bivši metalski radnik zagovornik je tržišne reforme, a zahvaljujući velikim rezervama prirodnog plina i nafte, te više od 200 milijardi dolara direktnih stranih investicija, pretvorio je Kazahstan u drugu po veličini ekonomiju medju državama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Trenutno medjutim, ekonomski rast usporava, kao posljedica prošlogodišnjeg pada cijena nafte i međunarodnih sankcija protiv Rusije, koja je najveći trgovinski partner Kazahstanu.

Nazarbaevljev službeni naziv je "vođa nacije", a njegova vladajuća Nur Otan stranka kontrolira gotovo sve aspekte svakodnevnog života u zemlji sa 18 miliona stanovnika.

XS
SM
MD
LG