Dostupni linkovi

Navijači Lovćena pod pritiskom policije


Navijači Lovćena sa natpisima, februar 2013.
Poznato je da se navijači sportskih klubova povremeno nalaze pod pritiskom policije, kada postoji mogućnost nasilja na stadionima i kada se iznose uvredljive poruke mržnje. Međutim u Crnoj Gori, preciznije na Cetinju, navijači Lovćena „Orlovi” su već nedjeljama pod pritiskom policije, ne zbog huliganstva, već zbog isticanja transparenata kojima na ironičan način ukazuju na velike socijalne probleme u društvu.

U trenutku afere „Snimak“ koji je pokazala, da je vladajuća Demokratska partija socijalista planirala selektivno zapošljavanje i zloupotrebu državnih institucija u cilju postizanja dobrog izbornog rezultata, navijači cetinjskog Lovćena „Orlovi“ su na jednoj od utakmica na tribinama razvili transparent „Milo brate imaš li kakvi posa' za mene, ja sam za DPS“.

Tada je prvi put intervenisala policija uklanjajući transparent, a zatim na narednoj utakmici je ponovo došlo do intevencije jer je postavljen novi transparent "Milo, brate, jesi li mi gledao što za onaj posao, da znam za koga ću glasat, samo nemoj na ušno jer nemam diplomu UDG-a".

Suočivši se sa policijskom odlučnošću „Orlovi" su na narednoj utakmici donijeli novi transparent koji glasi “Gospodaru, izvini,. Evo neću posa'. Što si ljut”.

Od tada, prema riječima jednog od vođa navijača Lovćena koji je želio da ostane anoniman, ova grupa je pod stalnim pritiskom policije koje karakteriše maltretiranjem i šikaniranjem:

"Iznijeli smo nekoliko transparenata a oni su protiv nas podnijeli krivične i prekršajne prijave kao da mi promovišemo mržnju, da ometamo utakmicu, da je prekidamo i slično. Mi nijesmo napravili bilo kakav prekršaj. Policija nas prati, pretresaju nas, presreću i zaustavljaju. Baš je ono na nas krenula i to samo zato što smo iznijeli transparent i što smo tražili posao. Poslije toga smo se opet izvinuli da se gospodar ne ljuti, da nam ne treba posao i da prestane sa maltretiranjem i šikaniranjem. Gospodare, što se ljutiš? Evo ne treba nam posao. Ne znam u čemu je problem, koga smo mi ovim uvrijedili? Jesmo li koga vrijeđali na nacionalnoj, etničkoj ili nekoj drugoj pripadnosti? Mi smo samo tražili da nam daju zakon da vidimo zašto mi ne možemo da uđemo na utakmicu. Oni su nam rekli da im je to naređeno sa većeg nivoa. Mi smo tražili da nam kažu gdje smo mi problem napravili, nešto zapalili ili slično i zašto mi ne možemo kao građani Cetinja da uđemo u naš stadion? Nijesu nam htjeli dati bilo kakve odgovore. Pozvali su sve koji smiju da dođu kod njih u stanicu na razgovor", tvrdi navijač.

Zaboravljeni grad

U Zakonu o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama se u jednom dijelu govori o sprečavanju unošenja obilježja kojima se podstiče rasna, vjerska, nacionalna ili druga netrpeljivost ili mržnja, odnosno čiji je sadržaj uvredljiv ili nepristojan.

Odbacujući bilo kakvu mogućnost da u porukama navijača ima bilo kakve mržnje, naš sagovornik kaže da se radi o odnosu navijača prema socijalnom statusu građana Cetinja i odnosu državnih vlasti prema tom gradu:

"Mi smo grupa građana koja je nezadovoljna evo 23 godine što nam rade, pogotovo na Cetinje. Nikoga nijesmo htjeli da uvrijedimo i mi i dan danas tražimo posao, tražimo da se dođe u Cetinje da se vidi da od 30 fabrika niti jedna ne radi. U Cetinje radi samo bolnica, kapela i kladionica. Grad je totalno zatvoren. Treba da stavimo na raskrsnicu znak 'Grad ne radi' i da se Cetinje zaboravi. Kao što vidite, svi su zaboravili na grad Cetinje."

Pitanje o konkretnim razlozima zbog kojih je policija tri puta intervenisala na tribinama na Cetinju uputili smo i Upravi policije, od koje do četvrtka popodne nismo dobili odgovor.

Da li su svojim porukama navijači Lovćena prešli granicu koju propisuje zakon pitali smo i advokata Zdravka Begovića, koji kaže da se radi o specifičnom slučaju, a da zakon tumači policija.

"Sve je to stvar konkretnog slučaja i procjene nadležnog državnog organa, odnosno Uprave policije. Mene zaista čudi da im brane ako su oni zaista protiv onih protiv kojih su ranije podnosili prekršajne prijave, jeli to sada neka prevencija da se ubuduće ne donose i ističu takvi transparenti. Ovo je vrlo specifična situacija i ne postoji neka granica u kojoj bi se moglo odrediti dokle se može sa tim parolama i takvim napisima", ocjenjuje Begović.

Sa vođama navijača "Orlova" razgovarao je član Odbora za bezbjednost Nebojša Medojević, koji je obećao navijačima da će zahtjevati od ministra unutrašnjih poslova da se prestane teror nad omladinom Cetinja.

Koča Pavlović iz Pokreta za promjene kaže da se u ovom slučaju radi o kršenju ljudskih prava nad navijačima koji nisu isticali uvredljive već ironične poruke.

"Mi sa jedne strane imamo gaženje ustavom garantovanih osnovnih ljudskih prava u Crnoj Gori i uvođenje političke segregacije i ovi momci su se posprdnuli, na to na što je policija žestoko reagovala. Po našim informacijama policija je tako reagovala zato što su u stvari čelnici DPS-a Cetinja insistirali na tome, što je eklatantno kršenje osnovnih ljudskih prava", zaključuje Pavlović.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG