Dostupni linkovi

Navijači Lecha na sigurnom nakon sukoba u Vogošći


Navijači Lecha na putu od Doboja ka Sarajevu

Oko 150 navijača Lecha iz Poznana sukobilo se u ponedjeljak uveče sa navijačima Sarajeva, na glavnoj ulici u Vogošći, nadomak Sarajeva. Povrijeđeno je devet policijskih službenika, šest navijača Lecha, a jedna osoba je uhapšena. Navijači su bili naoružani bakljama, palicama i inventarom iz obližnjih ljetnjih bašti.

Prema informacijama iz Kliničkog centra Koševo, ljekarsku pomoć u ponedjeljak uveče je zatražilo 18 pacijenata, od kojih su 11 državljani BiH, a sedam ih je iz Poljske.

“Od 18 primljenih pacijenata, njih trojica, državljani BiH, zadobila su teže tjelesne povrede, te su zadržani na liječenju”, kaže glasnogovornica KCUS-a, Muamera Šehić.

Prema informacijama iz MUP-a Kantona Sarajevo, oštećeno je pet vozila MUP-a, osam parkiranih vozila u blizini mjesta sukoba i jedan autobus.

U hotelu "Sunce", u kojem su smješteni navijači poljskog Lecha je polupan inventar, a uništen je autobus kojim su došli Poljaci.

“Do sukoba je došlo oko 23:30 minuta. S jedne strane su bili navijači fudbalskog kluba Lecha, a s druge strane veći broj osoba iz Sarajeva, tačnije Vogošće, koji su tom prilikom koristili različite palice i kamenje. Angažovan je veći broj policajaca iz drugih jedinica, te su stavili izgrednike pod kontrolu i smirili sukob. O ovom događaju obaviješten je kantonalni tužilac, Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu, koji je rukovodio uviđajem, kojeg su izveli naši policijski službenici”, kaže glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić.

(Snimak sukoba objavljen na Youtube)

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da su bez obzira na noćašnje okršaje u Sarajevu navijači Leha u glavnom gradu Bosne i Hercegovine sigurni.

"Nekoliko poljskih navijača zadobilo je manje povrede, jedan Poljak je uboden nožem. Morali su da odu u bolnicu ali životi im nisu u opasnosti", kaže glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Marćin Vojćehovski.

Manji sukobi dogodili su se i u drugim dijelovima glavnog grada Bosne i Hercegovine, te su odvojeni obračuni već prijavljivani policiji, a sve uoči današnjeg susreta Sarajeva i Lecha, koji trebaju odigrati prvi meč drugog pretkola Lige prvaka.

U utorak je prema Sarajevu je iz Doboja krenula nova grupa navijača poljskog Lecha.

U pratnji jakih policijskih snaga navijači iz Poljske su krenuli iz Doboja prema Sarajevu. Do međuentitetske linije razdvajanja u opštini Doboj Jug stigli su pod kontrolom pripadnika CJB Doboj, nakon čega su ih preuzeli pripadnici interventne i specijalne policije Zeničko dobojskog kantona.

Poljski najvijači stigli su u desetak autobusa, kombija i automobila. U njihovoj pratnji u pravcu Sarajeva je, prema našoj procjeni, više oko 100 policajaca u opremi za razbijanje demostracija.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG