Dostupni linkovi

Rusija: Navalni uvjeren da će dokazati da je nevin


Protest zbog suđenja Navalniju
Protest zbog suđenja Navalniju
U Rusiji je nastavljeno suđenje opozicionom lideru, aktivisti i blogeru Alekseju Navalniju, organizatoru protesta protiv predsjednika Vladimira Putina. Protiv Navalnija je otvoren navodni antikorupcijski slučaj u kojem je optužen da predvodi kriminalnu grupu koja je od jedne državne kompanije uzela drvnu građu vrijednosti 500.000 dolara.

Suđenje antikorupcijskom aktivisti Alekseju Navalniju za korupciju, započeto prošle sedmice u gradu Kirov, 900 kilometara sjeveroistočno od Moskve, izazavalo je veliku pažnju i izvan Rusije, budući da je riječ o još jednom oštrom kritičaru predsjednika Vladimira Putina.

Tridesetšestogodišnji bloger poznat po optuživanju Putina i njegove Jedinstvene Rusije za korupciju suočen je sa mogućom 10-godišnjom zatvorskom kaznom za optužbe za pronevjeruju 16 miliona rublji, odnosno 500 hiljada dolara, u vrijeme kada je bio savjetnik državne kompanije za drvnu građu.

Na suđenju u sredu njegovi su advokati zatražili da se cijeli slučaj vrati tužiocima, a prema riječima advokata Vadima Kobzeva zahtijev je baziran na proceduralnim greškama. Zahtjev će biti razmatran popodne a advokat Navalnija je rekao da je tražio odlaganje suđenja do 20 maja.

“Optuženom je dato samo četri dana da se upozna za kriminalnim dosijeom koji sadrži skoro 7.500 stranica. Jasno je da to vrijeme nije dovoljno da se pregleda materijal takvog obima. Naravno nijesam tokom tog vremena uspio da pregledam sav matrijal u ovom slučaju, zbog čega sam tražio da saslušanje bude odloženo do 20. maja”, objasnio je drugi advokat Sergej Kobelev.

Sudije su prethodno odobrile da se saslušanje odgodi samo za sedam dana, ali se sam Navalni nada da bi sudije nakon što su prihvatile da razmotre današnji zahjev i podnesene primjedbe slučaj mogli ozbiljno razmotriti.

“Mi smo zadovoljni što sudije nakon što su tražili vrijeme za razmatranje nijesu u mogućnosti da odbace ni jedan od naših šest argumenata, od kojih svaki ukazuje na to da se slučaj mora vrati tužiocima. Sudije su ozbiljno uzeli u razmatranje ovaj slučaj i vidjećemo kakva će njihova odluka biti“, kaže Navalni koji je uvjeren da će biti oslobođen optužbi makar na osnovu suda javnosti.

“Ovo će suđenje rezultirati našom pobjedom, naravno, i ja sam siguran da će nevinost biti u potpunosti dokazana. Čak iako to ne prizna sud formalno, to će biti u potpunosti jasno ljudima koji prisustvuju suđenju“, kaže Navalni koji tvrdi da su optužbe protiv njega politički motivisane.

Upravo iz toga razloga su i oči međunarodne javnosti uprte u novi sudski process protiv ovog antikorpcijskog aktiviste i blogera.

Osim ovog slučaja ruski su organi otvorili još tri slučaja protiv Alekseja Navalnija za prevaru tešku 121.000 dolara u koju je 2008. navodno bio umješan i njegov brat.
Navalni je jedna od najprominentnijih opozicionih figura u Rusiji od organizovanja velikih demonstracija u Moskvi prije 16 mjeseci nakon ponovnog izbora Putina za predsjednika.

Od marta 2011., broj sudskih procesa protiv opozicionioh lidera u Rusiji naglo je porastao.

U nedavnom intervju za BBC, Navalni je eksplicitno rekao da je Putin lično naredio njegovo gonjenje

“Ako smjestite jednog antikorupcijskog aktivistu u zatvor zbog organizovanja političkih protesta, to će mu samo donijeti publicitet. Ali ako kažete da je korumpiran…. “, rekao je tada ruski opoziconi čelnik.

Analitičari procjenju da ukoliko Navalni bude osuđen biće to još jedan veliki gubitak za rusku opoziciju koja godinama pati od nedostaka liderske figure koja bi ih okuplila na jedinstvenoj platformi.

Upravo su danas Amnesty International i Human Right Watch objavili izvještaje jedan pod nazivom “Sloboda pod prijetnjom: sunovrat slobode izražavanja, okupljanja i udruživanja u Rusiji “ i drugi “Zakon kajanja: Slom civilnog društva u Rusiji nakon Putinovog povratka na predsjedničku funkcijiu“.

"Pozivamo rusku vladu da zaustavi procesuiranje civilnih aktivista i nevladinih organizacija i da umjesto toga preuzme odgovornost za svoje brojne obaveze, obećanja i omogući normalnu klimu za rad civilnog sektora u Rusiji", rekla je za RSE u srijedu Tanja Lokšina zamjenica direktora HRW za Rusiju i dodala:
„Pozivamo ruske međunarodne partnere da iskoriste svaku priliku i podsjete Rusiju na njene međunarodne obaveze i to da moraju mijenjati loš zakonodavni okvir u zemlji“.
XS
SM
MD
LG