Dostupni linkovi

Moskva kritikovala puštanje ruskog opozicionara iz pritvora


Zvanična je Moskva kritikovala odluku da se Aleksej Navalni pusti iz zatvora, nakon što je u četvrtak osudjen na pet godina zatvora za kradju skoro pola miliona dolara. Sam Navalni, antikorupcioni aktivist i glasan kritičar predsjednika Putina, cijeli je proces nazvao političkim.

Sud je u petak donio odluku da Navalnog pusti iz zatvora do okončanja žalbe na prvostupanjsku presudu. Trojica sudija u Kirovu da optuženik nije prekršio ni jedno pravilo slobode uz kauciju, te da se može vratiti u Moskvu i tamo čekati žalbeni postupak.

Sud je takodje pojasnio kako bi zadržavanje u zatvoru naškodilo političkim naporima Alekseja Navalnog koji je u izbornoj utrci za gradonačelnika Moskve. Neposredno nakon izlaska iz zatvora on je kazao:

"Izborna se kampanja nastavlja zato što je temeljimo na dijalogu sa glasačima. U kojoj formi, odlučiću s mojim izbornim timom kad se vratim u Moskvu."

"Želim izraziti divljenje prema svim ljudima koji su izašli na ulice i glasno progovorili protiv nezakonitih odluka, i koji su na taj način, omogućili današnju odluku."


Nakon što je juče (četvrtak), u Kirovu izrečena presuda Navalnom, hiljade Rusa je protestvovalo, a desetine organizacija za ljudska prava, te većina zapadnih država, kritiziralo ovaj proces.

Bijela kuća je objavila kako je sudjenje Navalnom samo dio akcije vlasti u Rusiji da suzbiju civilno društvo. Portparolka State departmenta Marie Harf:

"Vrlo smo zabrinuti pravim motivima ovog procesa kojeg doživljavamo više političkim. Sudije su npr., u nekoliko navrata prekidale unakrsno ispitivanje odbrane, odnosno odbili su pojavljivanje nekoliko ključnih svjedoka."

Ministrica vanjskih poslova EU, Catherine Ashton kaže kako je ovo sudjenje pojačalo sumnjičavost u vladavinu prava u Rusiji. Njena portparolka Maja Kocijančić:

"Vjerujemo da je civilno društvo ima važnu ulogu u otkrivanju nepravilnosti i odbrani ljudskih prava, i to ne bi trebao biti gušeno."

U Rusiji su neki bivši dužnosnici kritizirali sudski postupak. Tako je nekadašnji predsjednik Sovjetskog saveza, Mihail Gorbačov iskazao svoje uvjerenje da ruski sudovi nisu nezavisni.

Bivši ministar financija, Aleksej Kudrin, dugogodišnji saveznik Putina, rekao je da se ovakvim postupcima može otežati klima za poslovne investicije.
XS
SM
MD
LG