Dostupni linkovi

Navalni kao Shrek u utrci za predsjedničku kandidaturu


Napad pretvoren u brend: Aleksej Navalni
Napad pretvoren u brend: Aleksej Navalni

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navalni na najbolji mogući način iskoristio je pokušaj ugrožavanja njegove potencijalne predsjedničke kandidature. Na otvaranju ureda kampanje u sibirskom gradu Barnaul poliven je zelenim antiseptikom koji se inače koristi za liječenje manjih ozlijeda kod djece. Mogao bi biti filmski lik - Maska, Avatar ili Shrek, napisao je na svojoj internet stranici pokazujući jasno Kremlju da ne odustaje od kandidature.

Dok je Navalni hodao gradom, nepoznati napadač mu je prišao poprskao ga zelenim antiseptikom i pobjegao. Nije uhvaćen, a istaknuti opozicionar je kasnije napravio video na kojem su mu lice i ruke ofarbane u zeleno, što je i inače boja njegove kampanje.

"Možda su u Kremlju mislili da neću napraviti ovaj video sa zelenim licem i rukama, ali video će vidjeti čak i više ljudi", rekao je Navalni sugerirajući da administracija predsjednika Vladimira Putina stoji iza napada."To me sigurno neće zaustaviti."

Sa licem i ruku prekrivenih zelenom tekućinom koju ruski roditelji i liječnici već desetljećima koriste kao antiseptik za rane kada dijete padne i povrijedi na primjer koljeno, pozvao je gledatelje da dođu na skupove protiv korupcije koje pokušava organizirati širom Rusije 26. marta.

Kampanja u punom jeku
Kampanja u punom jeku


Nakon objavljivanja videa društvenim mrežama počeli su kolati selfiji na kojima njegove pristaše imaju lice obojeno u zeleno, a na jednoj fotomontaži je i lice ruskog premijera Dimitrija Medvedeva, također ofarbano u zeleno. Naime, Medvedev je u posljednje vrijeme česta meta optužbi za korupciju.

Navalni, istaknuti oporbeni političar i antikorupcijski aktivist koji je potaknuo velike ulične proteste 2011-12, traži da se kandidira za predsjednika na izborima koji se očekuju u martu iduće godine. Time je bacio rukavicu izazova aktualnom predsjedniku Putinu, za kojeg se vjeruje da će lako osvojiti novi šestogodišnji mandat.

Ruske vlasti kažu da će Navalnom biti onemogućen izlazak na izbore, ako se u žalbenom postupku potvrdi osuda na temelju optužbi za financijske malverzacije, no Navalni nastavljasa kampanjom.

On opovrgava zloupotrebe i kaže da su presude protiv njega politički motivirane i da ga se kažnjava jer se suprostavlja Putinu.

Posljednjih tjedana suočio se sa nizom problema prilikom otvaranja ureda svoje kampanje.

U Novosibirsku su ga prosvjednici gađali jajima. U Tomsku su vrata stanova koje pripadaju članovima njegova tima, te ispušne cijevi njihovih automobilabila prekriveni izolacijskom pjenom.

U Nižnji Novgorodu, jedan prosvjednik ga je na željezničkoj stanici dočekao sa plakatom na kojem je pisalo da je izdajnik i da treba biti u zatvoru. U gradu Ufa, Navalnog su dočekali protivnici koji su nosili transparente na kojima je njegova fotografija, a u pozadini je američka zastava sa natpisom "američki agent."

Navalni na mitingu u Novosibirsku
Navalni na mitingu u Novosibirsku


Podsjetimo, sud u ruskom provincijskom gradu Kirovu proglasio je Alekseja Navalnog u februaru krivim i osudio na pet godina uvjetne kazne zbog navodne pronevjere novca iz državne šumarske kompanije KirovLes.

Osim Navalnog osuđen je i Pjotr Ofitserov, na četri godine zatvora uvjetno, a obojica su kažnjeni novačano sa 500.000 rublji (8.350 dolara)

"Ono što smo vidjeli je neka vrsta telegrama iz Kremlja", rekao je Aleksej Navalni, nakon izricanja presude.

"U telegramu se navodi da vlasti vjeruju da su moj tim i ljudi sa istim stavovima kao i ja, previše opasni da bi im se dozvolilo da sudjeluju u izbornoj kampanji", rekao je Navalni ponavljajući da je žrtva političke presude.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG