Dostupni linkovi

Nepoznato gdje je Navaljni prebačen i nakon nedelju dana


Aleksej Navaljni na monitoru u video-linku iz zatvora tokom sudske rasprave u junu.
Aleksej Navaljni na monitoru u video-linku iz zatvora tokom sudske rasprave u junu.

Saradnica zatvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog kaže da je lokacija na kojoj se nalazi ovaj kritičar Kremlja nepoznata jer ga vlasti drže bez komunikacije osmi dan zaredom.

Portparolka Navaljnog Kyra Yarmysh napisala je 13. decembra na X, nekadašnjem Tviteru, da raste strah da bi on mogao biti u opasnoj situaciji s obzirom na tajnost koja je okružuje.

"U ovom trenutku ne znamo gdje je; on je licem u lice s ljudima koji su jednom pokušali da ga ubiju. Moramo ga pronaći što je prije moguće", napisala je Yarmysh, pozivajući svakoga ko zna trenutnu lokaciju Navaljnog da obavijesti njegove saradnike.

Dan ranije, usred zabrinutosti koju su Navaljnijevi advokati i kolege izrazili oko njegovog tačnog boravišta, kanal Baza Telegram povezan sa vladomje objavio da je Navaljni, koji je propustio nekoliko sudskih ročišta nakon nestanka, prevezen u Moskvu iz zatvora u Vladimirskoj oblasti kao dio istrage o njegovim radnjama u slučaju vandalizma koji se vodi protiv njega.

Nije bilo zvanične potvrde izvještaja.

Dana 11. decembra, advokatu Navaljnog je rečeno da je njegov klijent prebačen iz zatvora u neodređenu instituciju.

Navaljni služi ukupno 19 godina zatvora zbog ekstremizma i drugih optužbi koje odbacuje kao politički motivisane.

Očekivalo se da će biti prebačen u strožu ustanovu "posebnog režima" nakon što mu je kazna povećana na 19 godina u avgustu pod optužbom za stvaranje ekstremističke organizacije, koju su Navaljni i njegove pristalice takođe odbacili kao politički motivisanu.

Trenutna Navaljnijeva izolacija od vanjskog svijeta poklopila se s kampanjom koju je njegov tim pokrenuo 7. decembra protiv predsjednika Vladimira Putina. Tog dana je gornji dom ruskog parlamenta, Vijeće Federacije, odredio 17. mart 2024. kao datum za predsjedničke izbore.

Evropska unija je 12. decembra ponovila svoj poziv za oslobađanje Navaljnog, a najviši spoljnopolitički zvaničnik bloka, Josep Borrell, rekao je da je "veoma zabrinjavajuće" što je ruski aktivista nestao.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, međutim, rekao da predsjednička administracija "nema mogućnosti" da prati sudbinu bilo kog zatvorenika, uključujući Navaljnog.

Peskov je dodao da je "miješanje" u situaciju oko Navaljnog "neprihvatljivo".

Prethodna kazna Navaljnom je izrečena 2021. godine nakon što je stigao u Moskvu iz Njemačke, gdje se oporavljao od napada trovanja za koji je okrivio Kremlj, što je negirano.

Bio je najglasniji opozicioni glas Rusije i potaknuo je velike antivladine skupove prije nego što je završio u zatvoru.

Uz izvještavanje Baza i Interfaksa

XS
SM
MD
LG