Dostupni linkovi

Majka Alekseja Navaljnog zatražila od Putina da joj preda tijelo sina


Ljudmila Navaljnaja, majka ruskog opozicionara, 20. februara 2024.
Ljudmila Navaljnaja, majka ruskog opozicionara, 20. februara 2024.

Majka preminulog protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog pozvala je u utorak ruskog predsjednika Vladimira Putina da joj bez odlaganja preda tijelo sina, koji je umro 16. februara u zatvoru u krugu Arktika.

"Apelujem na vas, Vladimire Putine, jer rješenje ovog problema zavisi samo od vas. Dozvolite mi da konačno vidim sina. Molim da se Aleksejevo tijelo vrati bez odlaganja da bih mogla da ga dostojno sahranim", rekla je Ljudmila Navaljnaja na video snimku u blizini kaznene kolonije gdje je umro Navaljni.

Tim Alekseja Navaljnog saopštio je u ponedjeljak da će istražitelji provoditi "hemijsko vještačenje" njegovih posmrtnih ostataka najmanje 14 dana prije nego što tijelo predaju porodici.

Njegov tim optužuje vlasti da kriju tijelo, jer smatraju da je Navaljni ubijen.

Navaljni (47) je umro u petak, kako je tada saopštila zatvorska služba.

Više od 67.000 ruskih državljana poslalo je službene bilješke Istražnom komitetu zemlje u kojima zahtijevaju da se tijelo Navaljnog vrati njegovoj porodici, javlja Meduza.

Inicijativa koju je pokrenula grupa za ljudska prava OVD-Info dolazi u trenutku kada Evropska unija poziva na nezavisnu međunarodnu istragu o smrti ruskog opozicionara.

Udovica kritičara Kremlja, Julija Navaljnaja, javno je okrivila Vladimira Putina za smrt svog supruga i obećala da će nastaviti borbu protiv Kremlja i kazniti odgovorne za njegovu smrt.

Udovica Navaljnog obećava da će nastaviti njegov rad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Inicijativa OVD-Info koristi uslugu Dyatel koja omogućava građanima da šalju službene zahtjeve putem interneta.

Kira Jarmiš, portparolka Navaljnog, rekla je u ponedjeljak na mreži X da su ruski zvaničnici kazali porodici da će biti potrebno dvije sedmice da se analiza tijela završi.

"Istražitelji su rekli advokatima i Aleksejevoj majci da im neće dati tijelo. Tijelo će biti pod nekom vrstom 'hemijskog pregleda' još 14 dana", napisala je Jarmiš.

"Lažu, kupuju vrijeme za sebe i to ni ne kriju", rekla je ona.

Ministri vanjskih poslova Evropske unije u Briselu pozvali su na dodatne sankcije Moskvi kako bi se ona smatrala odgovornom za smrt Navaljnog.

"Rusija mora dozvoliti nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu o okolnostima njegove iznenadne smrti", navodi se u saopštenju ministara.

Nadzorne kamere zabeležile kolonu vozila koja napušta zatvor nakon smrti Navaljnog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00
XS
SM
MD
LG