Dostupni linkovi

Navaljni prebačen u zatvor sa oštrijim uslovima


Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni se vidi na ekranima putem video linka iz popravne kaznene kolonije IK-2 u Pokrovu tokom sudskog saslušanja za razmatranje žalbe na njegovu zatvorsku kaznu u Moskvi 24. maja 2022.

Vodeći ruski opozicionar Aleksej Navaljni potvrdio je 15. juna da je prebačen iz svoje kaznene kolonije u zatvor sa oštrijim uslovima.

Navaljni je na aplikaciji Telegram napisao da je premešten u zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem, u selu Melehovo u Vladimirskoj oblasti, oko 250 kilometara istočno od Moskve i da je u karantinu.

Objava je usledila nakon što je portparolka kritičara Kremlja Kira Jarmiš na Twitteru objavila da je Navaljni sada u karantinu u Popravnoj koloniji broj 6 u Melehovu, kao i da je njegov advokat uspeo da ga vidi.

Dan ranije, Jarmiš i drugi saradnici Navaljnog izrazili su zabrinutost nakon što su u kaznenoj koloniji u kojoj je bio mesecima njegovom advokatu rekli da više nije tamo.

Očekivalo se da će Navaljni biti prebačen u kaznenu koloniju sa oštrijim uslovima nakon što je moskovski sud u maju odbio njegovu žalbu na novu devetogodišnju zatvorsku kaznu koja mu je izrečena zbog optužbi za proneveru i nepoštovanje suda.

On je već služio još jednu zatvorsku kaznu u kaznenoj koloniji u gradu Pokrov, oko 200 kilometara istočno od Moskve, iz drugog slučaja.

Ranije je rekao da bi mogao biti prebačen u ozloglašeni zatvor u kojem se navodi da su zatvorenici bili mučeni.

Otvoreni neprijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina i njegove pristalice odbacili su sve optužbe protiv njega, nazivajući ih politički motivisanim.

Navaljni je uhapšen u januaru prošle godine po dolasku u Moskvu iz Nemačke, gde je lečen posle trovanja onim što su evropske laboratorije definisale kao nervni agens sovetskog tipa.

Tada je osuđen na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslova ranije uslovnog otpusta zbog oporavka u inostranstvu. Prvobitna osuda se naširoko smatra izmišljenim, politički motivisanim slučajem.

Navaljni je okrivio Putina za njegovo trovanje hemijskom supstancom u stilu Novičoka.

Kremlj je negirao bilo kakvu ulogu u napadu.

Međunarodne organizacije Navaljnija smatraju političkim zatvorenikom.

Evropska unija, američki predsednik Joe Biden i drugi međunarodni zvaničnici zatražili su od ruskih vlasti oslobađanje 45-godišnjeg političara.

XS
SM
MD
LG