Dostupni linkovi

Navaljni dobio nagradu Saharov za slobodu mišljenja


Profil: Aleksej Navaljni, dobitnik nagrade Saharov
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

Profil: Aleksej Navaljni, dobitnik nagrade Saharov

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni dobitnik je nagrade Saharov za slobodu mišljenja za svoj rad na razotkrivanju korupcije i nastojanja da se ograniče slobode u Rusiji, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Poslanici Evropskog parlamenta su doneli tu odluku u sredu (20. oktobra), saopštila je Evropska narodna partija. U najužoj konkurenciji su bili i grupa avganistanskih žena i bivša privremena predsednica Bolivije Žanin Anjes (Jeanine Anez), koja je sada u zatvoru.

Reč je o najvišem godišnjem priznanju Evropske unije za angažman na području ljudskih prava.

Navaljni, jedan od najglasnijih kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina, zatvoren je u januaru nakon što se iz Nemačke vratio u Rusiju, gde se lečio od trovanja za koje tvrdi da su naložile ruske vlasti, što one negiraju.

EU je uvela sankcije ruskim zvaničnicima zbog trovanja i zatvaranja Navaljnog.

Ovaj 45-godišnjak je kasnije osuđen na 2 i po godine zatvora po optužbi da je prekršio odredbe uslovne kazne po prethodnoj sudskoj odluci, što je on odbacio kao politički motivisani potez.

Sve uloge Alekseja Navaljnog u Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:36:50 0:00
Direktan link

Prošle godine nagrada je dodeljena beloruskoj demokratskoj opoziciji, koja je organizovala višenedeljne proteste protiv Aleksandra Lukašenka posle spornih predsedničkih izbora tvrdeći da je na njima pobedio. Međutim, opozicija i Zapad smatraju da su bili namešteni kako bi dobio šesti mandat.

Nagradu u iznosu od 50 hiljada evra, nazvanu po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu, prvi je dobio predsednik Južnoafričke Republike Nelson Mendela 1988. Među laueratima su bili i demokratska opozicija Venecuele i pakistanska aktivistkinja Malala Jusafzaj.

XS
SM
MD
LG