Dostupni linkovi

Navaljni izgubio žalbu na odluku Kazneno-popravnog zavoda da ga etiketira kao 'sklon terorizmu'


Aleksej Navaljni na sudu 27. maja 2022.

Zatvoreni ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni izgubio je žalbu na odluku vlasti da ga označi kao "osobu sklonu da počini zločine terorističke ili ekstremističke prirode". Sud u Vladimirskoj oblasti, oko 100 kilometara istočno od Moskve, odbio je žalbu Navaljnog 7. juna.

Nakon hapšenja u januaru 2021., otvoreni kritičar Kremlja označen je kao osoba "sklona da pobegne iz zatvora", što mu je nametnulo strogu kontrolu. U oktobru je ta etiketa zamenjena "terorističkom".

Navaljni jeuhapšen po povratku u Moskvu iz Nemačke, gde je lečen od otrovnog napada u Sibiru 2020. godine, agensom kojeg su evropske laboratorije definisale kao nervni agens sovjetskog tipa. Tada mu je izrečena kazna od dve i po godine zatvora zbog kršenja uslova ranije uslovne slobode tokom oporavka u inostranstvu.

Prvobitna presuda se široko smatra izmišljenim, politički motivisanim slučajem. U martu je Navaljni osuđen u drugom slučaju na devet godina zatvora zbog optužbi za proneveru i nepoštovanje suda koje su on i njegove pristalice više puta odbacivali kao politički motivisane.

Prošle nedelje, Navaljni je rekao da su protiv njega podignute nove optužbe za "stvaranje ekstremističke grupe" u vezi sa njegovom Fondacijom za borbu protiv korupcije (FBK) i grupama povezanih sa njom. FBK i druge grupe povezane sa Navaljnim, kao i njegov politički pokret, proglašene su "ekstremističkim organizacijama" od strane ruskih vlasti u junu 2021. i raspuštene. Nekoliko Navaljnijevih saradnika već je optuženo za isto delo.

XS
SM
MD
LG