Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zemlja će biti uništena u sudaru planeta?


Zemlja bi se jednog dana mogla sudariti s Marsom zbog 'njihanja' po putanji koje se odvija u skladu s preciznim otkucavanjem 'satnog mehanizma' Sunčeva sustava.

Merkur, Mars i Venera potencijalni su kandidati za sudar s našim planetom. No, na sreću, takav scenarij moguć je tek za najmanje milijardu godina. Naime, orbite planeta nisu potpuno stabilne zbog sile gravitacije koja vlada između tih planeta. S vremenom bi se zbog toga cijeli sustav mogao naći u prličnom neredu, poput loše balansirane gume na automobilu koja s vremenom zbog toga puca u vožnji.
Merkur, Mars i Venera potencijalni su kandidati za sudar s našim planetom. No, na sreću, takav scenarij moguć je tek za najmanje milijardu godina.

Kraj prije kraja

Na sličan način, planeti Sunčeva sustava mogli bi biti povućeni i izbačeni sa svojih putanja u duboki svemir, urušiti se u svoju zvijezdu, tj. Sunce, ili se međusobno sudarati. Dva francuska znanstvenika izračunala su kolike su šanse da se Sunčev sustav raspadne daleko prije 'smrti' Sunca, što bi se trebalo dogoditi za nekih 5 milijardi godina. Oni su ustanovili da su putanje 'plinovitih divova' - Jupitera, Saturna; Urana i Neptuna - prilično stabilne, za razliku od putanja malih stjenovitih planeta, u koje spadaju Merkur, Venera, Zemlja i Mars.

Novi, superteški element ući će u periodni sustav elemenata


Novi, superteški kemijski element označen brojem 112 uskoro će biti službeno uključen u tablicu kemijskih elemenata. Znanstveni tim iz Darmstadta prvi je put dobio 112-icu 1996. godine ispaljivanjem atoma cinka u olovnu ploču kroz 120 metara dugački ubrzivač čestica.


"Novi je element otprilike 277 puta teži od vodika, što ga čini najtežim elementom periodičkog sustava",
objavili su znanstvenici iz Istraživačkog centra GSI Helmholtz za teške ione.

Jezgre cinka i olova su stopljene u jezgru novog elementa, za sada poznatog pod imenom ununbij (ununbium – latinski izraz za broj 112).

Znanstvenici su zadnji element periodičkog sustava koji se pojavljuje u prirodi otkrili 1925. godine. Otada istraživači pokušavaju stvoriti nove, sve teže elemente.

Dokaz da postoje atomi tako velike mase, tzv. superteški elementi, je složena procedura zbog toga jer takvi elementi postoje tek dijelić sekunde i tada slijedi radioaktivni raspad na druge elemente.

Dječaci s 'ratničkim genom' skloniji bandama, nasilju...

Dječaci koji u sebi nose određenu varijaciju gena monoamin oksidaze A (MAOA), ili popularno zvanog 'ratničkog gena', skloniji su ne samo češćem ulasku u ulične bande, već i izrazitom nasilju i uporabi raznog oružja, pokazala je nova studija.

Znanstvenici sa državnog sveučilišta u Floridi, koji su proveli ovu studiju, po prvi put su potvrdili povezanost gena MAOA s nasiljem, ulaskom muških adolescenata u ulične bande te afinitetom za korištenje oružja.

Dakle, rezultati istraživanja, isključivo se odnose i jedino su primjenjivi na muškoj populaciji.

Djevojke, s druge strane, pokazale su otpornost na njegovo djelovanje, pokazala je ista studija, koja je objavljena u mjesečniku Comprehensive Psychiatry.

Znanstvenici su vršili promatranje nad više od 2.500 osoba, proučavajući njihov DNK i informacije o njihovom životnom stilu. Studija je bacila novo svijetlo na način na koji dolazi do interakcije između genetike i okoline, u kojoj se pojavljuju najekstremniji nasilni kriminalci.

'Dosad su se ulične bande promatrale kao sociološki fenomen, naše istraživanje pokazuje kako varijanta specifičnog MAOA gena, poznata kao 'niskoaktivna 3-ponavljajuća alela', u tom smislu igra značajnu ulogu', kazao je kriminolog Kevin M. Beaver, sa spomenutog sveučilišta.

Roboti savršeni kelneri i majstori za palačinke


Zvijezde sajma aparata za pripravljanje hrane u Tokiju bila su dva robota koji se u kuhinji pokazali zavidno snalaženje.


Tvrtka koja se bavi izradom robota iz Kyota predstavila je kuhinjskog robota koji se kreće pomoću dva kotača, piše Reuters. On je obučen da brzo donosi hranu i piće, a da pritom ništa ne prospe ili prolije. Robot je izumljen za prezentaciju i tvrtka ga ne namjerava pustiti u prodaju.
Tvrtka koja se bavi izradom robota iz Kyota predstavila je kuhinjskog robota koji se kreće pomoću dva kotača. On je obučen da brzo donosi hranu i piće, a da pritom ništa ne prospe ili prolije.

Drugog robota prezentirala je Toyo Riki tvrtka smještena u Osaki.

Njihova zvijezda bez imalo muke priprema ukusne palačinke. Robot je opremljen s dvije ruke i pristiju koje pokreće 15 aktivatora. Usprkos velikom interesu klijenata, ni ova tvrtka ne namjerava robota koji stoji oko 180 dolara, pustiti u prodaju.

BlackBerry stigao i na tržište BiH

Kompanija M:tel predstavila je u Sarajevu BlackBerry smartphone telefone koji, zahvaljujući saradnji sa kompanijom Alcatel-Lucent, stižu na tržište BiH.

BlackBerry predstavlja korak naprijed u primjeni savremenih tehnologija i sigurno će donijeti novu dimenziju poslovanja na tržištu komunikacija kojom BiH postaje dio savremenog svijeta.

Dva modela na tržištu BiH predstavljaju pokretnu kancelariju, pouzdane telefone i unose pozitivne promjene u život i poslovanje budućih vlasnika.

BlackBerry sjedinjuje telefon, e-mail, GPS, BlackBerry mape, digitalnu kameru, multimediju, omogućava brzu, sigurnu i jednostavnu internet konekciju i pristup poslovnim aplikacijama 24 sata dnevno.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG