Dostupni linkovi

Kako smanjiti bol


Ilustracija
Ilustracija
U ovisnosti od toga u šta gledate, možete povećati ili smanjiti bol, tvrde britanski naučnici.

U istraživanjima koja su provedena na univerzitetima u Londonu dokazano je da ubod injekcije manje boli ukoliko gledate što vam medicinska sestra radi, nego kad, što većina prakticira, okrenete glavu na stranu.

Tim istraživača je također dokazao da bi se bol još više smanjila kad bi se uspjelo povećati mjesto uboda. Riječ je zapravo o načinu na koji mozak obrađ
Ustanovljeno je da su ispitanici mogli podnijeti i do 3 celzijeva stepena veću temperaturu kad bi gledali u svoju ruku, nego kad bi sklonili pogled.
uje bol.

Naučnici tvrde da bi bolje razumijevanje tog principa otvorilo vrata novim načinima liječenja.

Istraživanja su provedena uz pomoć 18 volontera. U eksperimentu su primjenjene sonde kojima je postepeno povećavana temperatura na ruci svakog sudionika. Čim bi ispitanik počeo osjećati bol, sonda je uklonjena, a temperatura zabilježena.

Na taj način naučnici su mogli bilježiti prag boli. Ustanovljeno je da su ispitanici mogli podnijeti i do 3 celzijeva stepena veću temperaturu kad bi gledali u svoju ruku, nego kad bi sklonili pogled.

Veće tijelo - manja bol

Patrick Haggard, profesor kognitivne neurologije objašnjava:

„Svojoj djeci savjetujete da sklone pogled kad im se daje injekcija, ili kad im uzimaju krv na pregled. Ali mi smo dokazali da je gledanje neka vrsta analgetika. Ako bih trebao dati savjet, onda bi on glasio- gledajte u ruku, ali pokušajte izbjeći gledanje u iglu!“

U drugom eksperimentu, naučnici su koristili konveksna ogledala za povećanje izgleda ruke sudionika. Otkrili su pritom da su ispitanici mogli istrpiti jaču bol. Kod primjene konkavnih ogledala koja umanjuju predmet, prag boli bio je niži.

Bol je osjećaj koji se stvara u mozgu, kaže profesor Haggard. Studije pokazuju da je razina boli izravno proporcionalna veličini tijela, što znači – što je tijelo veće-bol je manja.

Naučnici se nadaju da će istraživanja o jačini bola pomoći kod tretmana hroničnih oboljenja koje prati bol. Prije svega zato što je ogroman broj ljudi koji pate od neke vrste bolova koja im umanjuje kvalitetu života. Osim toga, samo u Velikoj Britaniji za kronične bolove u leđima godišnje se potroši 16 milijardi funti.
XS
SM
MD
LG