Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uskoro prestajemo starjeti u 50. godini


Stogodišnjaci s tijelom 50-godišnjaka relativno uskoro bi trebali postati realnost, smatraju znanstvenici.

Polovica djece rođene ove godine u Velikoj Britaniji doživjet će 100 godina, zahvaljujući boljim uvjetima života. Ali naša tijela u isto se vrijeme i dalje jednako troše, piše BBC.

Postići 50 aktivnih godina nakon 50. godine života - stručnjaci na sveučilištu Leeds potrošili su 50 milijuna funti tijekom pet godina kako bi pronašli inovativna rješenja da se i to dogodi. Planiraju osigurati umirovljenicima da imaju vlastito uzgojeno tkivo i izdržljive umetke, poput novog kuka, koljena i srčanih zalizaka. Sveučilišni institut za medicinsko i biologijsko inženjerstvo već je napravilo transplantaciju koja bi trebala trajati do kraja života, a ne samo 20 godina koliki je sada vijek trajanja umjetnog kuka.

Neka tijelo samo sebe poboljša


Kombinacija izdržljive legure metalne utičnice kobalt-kroma i keramičke lopte ili 'glave' trebala bi lako izdržati 100 milijuna koraka, za koje se očekuje da bi 50-godišnjak mogao napraviti do svog stotog rođendana, kaže profesor John Fisher. U isto vrijeme njegova kolegica Eileene Eingham i njezin tim razvili su jedinstven način koji bi omogućio tijelu da samo sebe poboljša. Koncept se temelji na tome da se načini tkivo koje se može transplantirati, a kasnije i organi, koje tijelo može samo načiniti i tako izbjeći problem odbijanja.

Do sada su uspjeli napraviti potpuno funkcionirajuće srčane zaliske na način da su uzeli srčani zalizak zdravog donora, čovjeka ili životinje, primjerice svinje, nježno odstranjujući ćelije, koristeći koktel enzima i deterdženta. Ovi pokušaji na životinjama i 40 pacijenata u Brazilu pokazali su obećavajuće rezultate, kaže Ingham. Ali, donorski organi neće biti potrebni tek za 30 do 50 godina, kada bi se, obnavljanjem organa, moglo osigurati da ljudi nastave biti aktivni i tijekom druge polovice stoljeća svog života, kao što su to u bili i u prvom.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG