Dostupni linkovi

Nauka i tehnologija u 2011.godini: Od božije čestice do crne rupe


Švicarska, CERN
Švicarska, CERN
Autor: Richard Solash (Prevela: Ena Stevanović)

Jesu li fizičari na putu da otkriju “božiju česticu”? Postoji li nešto brže od brzine svjetlosti? I da li planeta Zemlja ima konkurenta? Znanstvenici su protekle godine neumorno istraživali ova pitanja.

Najintrigantnije svjetsko znanstveno otkriće iz protekle godine je pronađeno u 27 kilometara dugom tunelu ispod Francusko-švicarske granice.

Istraživači Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) kažu da su se baš na tom mjestu za još jedan korak približili rješavanju jedne od najvećih misterija svemira.

Njihovi revolucionarni eksperimenti u oblasti atomske fizike su bili jedan od ključnih naučnih momenata znanstvenog I tehnološkog napretka u 2011.

Rolf Dieter-Heuer, generalni direktor ove naučno-istraživačke grupe je 13.decembra objavio da su on i njegov tim otkrili “intrigirajuće naznake” da neuhvatljiva čestica za koju se pretpostavljalo da je u osnovi svemira zapravo postoji.

Švicarska, Cern
Švicarska, Cern
“Treba da se desi još mnogo kolizija iduće godine kako bismo dobili konačan odgovor na šekspirijansko pitanje ‘Biti ili ne biti’ u slučaju čestice Higgs. Ali mislim da smo napravili ogroman napredak.”

Za Higgs bozonsku česticu koja je dramatično nazvana “Božja čestica” se smatra da daje masu svim materijama u svemiru. Istraživanja koja su provođena decenijama nisu uspjela dokazati njeno postojanje.

Njeno otkriće bi se smatralo najvećim i najznačajnijim u povijesti fizike i pomoglo bi da se odgovori na najzamršenija pitanja o nastanku svemira.

Još jedna znanstvena priča godine dolazi iz CERN-a koji je u septembru objavio zapanjujuće rezultate eksperimenata kojima se mjerila brzina neutrona, električki neutralnih subatomskih čestica.
Potvrdilo se da ključno otkriće Alberta Einsteina - da je brzina svjetlosti najveća moguća brzina - nije uvijek tačno.

Italijanska fizičarka Lucia Votano, direktorica Nacionalnog laboratorija u Gran Sassu u Italiji je vodila pomenute eksperimente:

“Otkrili smo da neutron očito putuje brže od svjetlosti. Vrijeme koje je potrebno neutron da iz CERN-a ode u Gran Sasso u Italiji je 2.4 milisekunde. Otkrili smo da neutron putuju na način da je njihovo vrijeme letenja 60 nanosekundi ranije nego što se očekivalo. Oni su putovali 0.0001 posto brže od svjetlosti. To je vrlo mala razlika, ali je njen utjecaj na fiziku ogroman.”

Time se potvrdilo da ključno otkriće Alberta Einsteina da je brzina svjetlosti najveća moguća brzina nije uvijek tačno.

Planet sličan Zemlji

I istraživanja u oblasti planetarne fizike sui mala velikog uspjeha u protekloj godini. NASA je početkom decembra objavila su njeni naučnici pronašli planetu u “nastanjivoj zoni” na kojoj bi mogli postojati uvjeti za život kao na zemlji.
Pete Worden, direktor kalifornijskog istraživačkog centra Ames je ovo otkriće nazvao “prekretnicom za pronalaženje Zemljinog brata blizanca”.

Crna rupa
Crna rupa
“Današnje otkriće je znak da svemirske letjelice Kepler mogu vremenom otkriti planete koje su analogne Zemlji, ako one postoje. Sve smo bliže otkrivanju takozvane “Zlatokose planete” koja se nalazi u “nastanjivoj zoni”, a i slična je Zemlji."

Još jedno ovogodišnje otkriće je i “monstruozna” crna rupa koju su otkrili američki astrofizičari. Deset milijardi puta veća od mase sunca, to je najveća crna rupa koja je ikad postojala.

U oblasti medicine, naučnici su testirali tretman za liječenje leukemije koji pretvara pacijentove vlastite krvne stanice u “ubice” koje su u stanju pronaći i uništiti stanice raka.

Američki istraživači su također otkrili pero koje košta samo jedan dolar koje je u stanju tačno i na vrijeme identificirati prenatalne bolesti. Novo sredstvo za dijagnosticiranje može pomoći ženama u zemljama u razvoju da se suoče sa opasnim komplikacijama koje mogu nastati u trudnoći.

Međutim, sažetak znanstvene godine ne bi bio potpun kad ne bismo spomenuli novootkrivenog “crva vraga” (znanstveni naziv je Halicephalobus mephisto), mikroskopskog stvorenja za koje se otkrilo da živi najdublje od svih životinja. Crv je u stanju izdržati topline i tlak na 3.6 kilomentara ispod zemlje.

Cloud computing

Brojna tehnološka otkrića su također obilježila proteklu godinu.

Svjedoci smo porasta cloud computing-a koji omogućava korisnicima pohranu svih vrsta podataka, od dokumenata do muzike, na mrežu izvan kompjuterskog hard drive-a.

Oni koji koriste “cloud” (oblak) mogu pristupiti svojim podacima s bilo kojeg računarskog uređaja, uključujući i smart phone.

Brian Chen, reporter tehnološkog bloga “The New York Times-a” je rekao da je
Cloude Computing
Cloude Computing
popularnost “oblaka” porasla ove godine, nakon što je tu opciju počeo nuditi i kompjuterski magnat Apple.

“Nakon što se kompanija Apple uključila u igru, cloud computing je postao trend. Svi veliki igrači ga koriste: Microsoft, Amazon ga koriste uz pomoć Cloude Player-a i Cloud Drive-a. Postoje i neki manji player kao što je Dropbox koji je jedno od najvećih otkrića godine. S obzirom na to kako se ovaj trend razvija, vrlo brzo ćemo biti u mogućnosti da manipuliramo našim podacima na različitim uređajima i to bez puno muke. To je kao da imate magični džep u koji stavite informacije, a onda im možete pristupiti od bilo kuda.”

Protekla godina je obilježena daljim razvojom društvenih mreža, pri čemu Facebook ima preko 640 milijuna korisnika, a Twitter preko 200 milijuna.

Glasovno prepoznavanje i takozvana umjetna inteligencija su se također razvijali u 2011., ali Chen kaže da je sposobnost da vam telefon odgovori na pitanje kakva je vremenska prognoza još uvijek “malo dostignuće”.

“Samo pomislite na sve ono što ne funkcionira baš najbolje i kako bi sve bilo lakše kada bismo mogli razgovarati sa našim uređajima i kad bi nam oni rekli šta da radimo. Recimo da ste u autu i počne vam blinkati žuto svjetlo. Onda vi pitate auto šta znači žuto svjetlo, a auto vam odgovori: Imate problem sa motorom i evo šta trebate uraditi. Ovo je idealna slika onoga što će se, nadamo se, desiti kada govorimo o umjetnoj inteligenciji i glasovnom prepoznavanju.”

I baš tako, kao i lov na “Božju česticu” i lijek za rak, većina naučnih i tehnoloških otkrića u 2011. predstavlja samo početak onoga što slijedi.
XS
SM
MD
LG