Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Naučnici tvrde da se vraćanjem lokalne flore vraćaju i pčele


Broj pčela na "oslobođenim" područjima narastao već nakon šest mjeseci

Izvor: Guardian

Naučnici sa njemačkog univerziteta TU Darmstadt došli su do saznanja da vraćanjem lokalne flore na određenom području te uklanjanjem invazivnih biljaka, dolazi do obnove lokalnih populacija oprašivača.

Istraživanje je provedeno na tropskom ostrvu Mahe na Sejšelima. Naučnici su otkrili da uklanjanjem invazivnih biljaka dolazi do vraćanja lokalnih populacija pčela, leptira i ptica u roku od samo šest mjeseci.

Kristofer Kajzer-Banburi, glavni autor studije, izjavio je: "Naši rezultati ukazuju na to da smo u mogućnosti barem djelimično obnoviti degradirane ekosisteme".

Naučnici su pratili oprašivače na osam izolovanih područja na vrhu planine ostrva. Na četiri je područja uklonjeno oko 40 hiljada egzotičnih biljaka, dok je na druga četiri područja flora ostala nepromijenjena. U razmaku od osam mjeseci na područjima na kojima su uklonjene "strane" biljke došlo je do znatno boljih procesa oprašivanja.

Na "oslobođenim" lokacijama biljke su proizvodile više cvijeća i privlačile više oprašivača, što je rezultovalo većom proizvodnjom voća.

S druge strane, sam broj životinja i insekata; pčela, osa, muha, leptira, guštera i ptica, takođe je narastao na "oslobođenim" područjima već nakon šest mjeseci.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG