Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SpaceX odgodio prvi let sa posadom za 2018. godinu


Let je odgođen zbog činjenice da SpaceX-u trebaju dodatne procjene

Izvor: Guardian

Iako je sljedeća godina bila rezervisana za prvi čovjekov let u letjelici američke kompanije SpaceX, to se nažalost neće desiti javlja NASA.

Ako je suditi po saopćenju NASA-e, let SpaceX-a usmjeren ka transportu astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu neće biti spreman prije maja 2018. godine. Lansiranje rakete sa prvim astronautom desilo bi se nekoliko mjeseci nakon probnog leta bez ljudske posade koji je zakazan za novembar 2017. godine.

Let je odgođen zbog činjenice da SpaceX-u trebaju dodatne "procjene i implementacije u vezi dizajna, sistema i procesa u letjelici".

Kompanija Elona Muska zajedno sa Boeingom dio su pomoći NASA-i u slanju ljudi na Međunarodnu svemirsku stanicu. Boeing razvija svemirski brod CST-100 Starliner čije je korištenje također odgođeno sa 2017. na 2018. godinu, odnosno mjesec juni za let bez posade i august za let sa posadom.

Let SpaceX-a bit će historijski jer je u pitanju prvi let sa posadom kojeg u cjelosti organizuje i osigurava jedna privatna kompanija.

Podsjećamo, SpaceX je prisiljen odgoditi nekoliko projekata nakon što je prvog septembra prije polijetanja eksplodirala raketa Falcon 9 koja se spremala za dostavu potrepština za članove ISS-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG