Dostupni linkovi

Nauka i tehnologija: Fascinirajuća 2012. godina


CERN
CERN
Autor: Richard Solash (Priredila: Sabina Čabaravdić)

Ovogodišnja otkrića u nauci i tehnologiji “rađala” su se na različitim mjestima: od površine Marsa do najdublje tačke na površini Zemlje, od bujne prašume u Novoj Gvineji do elegantnih trodimenzionalnih otisaka napravljenih u laboratoriji. No svi imaju nešto zajedničko: podjednako su iznenadili i istraživače i javnost.

Nakon više od osam mjeseci putovanja, na Mars je sletjela letjelica Curiosity (Znatiželja). NASA je u augustu uspjela u svom naumu da na “crvenu planetu” pošalje i “primarsi” vozilo na plutonijski pogon.

Prepuna najsavremenijih instrumenata za traženje dokaza drevnih života ili barem uvjeta u kojima se život može razvijati, čak i ako je o sićušnim mikrobima riječ, ova naučna laboratorija na šest kotača nije razočarala. Analiza šljunčanog tla dovela je naučnike do zaključka da je voda, ključni elemenat za svaki život, nekada tekla Marsom.

Rebecca Williams, članica naučnog tima Curiosity-ja odaslala je istorijsku poruku:

"Ovaj šljunak kojeg vidimo zaobljen je i takve veličine da ga je teško mogao pomjerati vjetar. Zaključili smo stoga da se šljunak kretao s bujicom vode."

Uz “znatželjnika” s Marsa, za priču godine u oblasti naučno-istraživačkog rada, svrstalo se i dramatična vijest fizičara da su najvjerojatnije otkrili postojanje Higgsovog bozona, tajanstvene teoretske čestice koja bi mogla objasniti postojanje materije.

Joe Incandela,tražio je godinama Higgsov bozon u CERN-u, Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja u Švicarskoj, koja posjeduje 10 milijardi vrijedan “razbijač” atoma. U izjavi za novinare u julu 2012. godine Incandela i njegove kolege su kazali da su "spoznali postanak svemira":

"Svojim smo eksperimentima tražili jednu od najrjedjih čestica ikad stvorenih. Kad to uzmete u obzir, onda je jasno da su ovo su vrlo, vrlo rani rezultati, ali mi smatramo da su vrlo utemeljeni. Inače ih ne bismo predstavili."

Naknadni su rezultati potvrdili nalaze i uvrstili česticu u standardni model fizike. Čak i ako Higgsov bozon nije čestica uz čiju se pomoć može objasniti postojanje nematerije, otkriće je opisano kao jedno od najvećih u fizici prošloga stoljeća.

Još se jedan događaj može označiti “najvrućim” u godini, a desio se na američkoj nacionalnoj Brookhaven laboratoriji. Naučnici su proizveli najveću, ikad izmjerenu temperaturu - 4000000000000 stepeni Celzija (četiri hiljade milijardi stepeni). Prevedeno na jezik razumljiv svima: 250.000 puta toplije od sunčeve jezgre. Temperatura je istina trajala samo djelić sekunde, nakon što su naučnici razbili ione zlata u potrazi za “velikim praskom”.

Paedophryne Amauensis Frog
Paedophryne Amauensis Frog
Daleko od laboratorija, naučnici su 2012.otkrili najmanjeg poznatog kičmenjaka. Riječ je o novoj vrsti žabe koja živi u prašumi Nove Gvineje, zove se Paedophryne amauensis, i sa svojih 7,7 milimitera nije veća od obične kućne muhe.

Pomena su vrijedni i Cameronovo putovanje u Marijansku brazdu. Reditelj filma Titanic, zaronio je naime 11 kilometara ispod površine Tihog oceana, najdublju tačku na Zemljinoj površini. Bilo je to prvo solo ronjenje kojeg je pratilo nekoliko, odranije nepoznatih živih bića.

Za austrijskog avanturistu Felixa Baumgartnera takodje bi se moglo reći da je ronio, kada je s ruba Zemljinog omotača u slobodnom padu stigao na površinu Zemlje. Za 4 minute i 20 sekundi , četrdesettri godine star Baumgarten postao je prvi čovjek koji je probio zvučni zid bez pomoći nadzvučnog aviona ili space-shuttle-a.

I u oblasti medicine napravljeni su značajni iskoraci. U aprilu su britanski naučnici objavili najveće genetsko istraživanje tkiva raka dojke. Oni su otkrili da bolest nije jedna nego se može se svrstati u 10 različitih tipova. Ovi rezultati mogu dovesti do poboljšanja liječenja raka dojke, jer se liječenje može prilagodjavati različitim vrstama, što će povećati i stopu preživljavanja.

Naučnici su takodje objavili kako su korak bliže “proizvodnji” zamjenskih ljudskih organa, nakon što je grupa američkih inženjera za tkivo napravila umjetnu jetru koja je izrasla na krvnim žilama hranjenim šećerom.

Veliku pažnju javnosti izazvala je i vijest da je izmišljen trodimenzionalni printer (štampač). Brian Barrett, glavni urednik popularnog američkog tehnološkog bloga “Gizmodo”, objasnio je kako radi 3D štampač:

"Umjesto da tintom iscrta po papiru, od male špulice plastike, uz podatke kojim ga “nahranite”, printer će formirati bilo koji oblik koji želite, nije važno da li je u pitanju posudje ili replika Bijele kuće. Možete na internetu pronaći design koji hoćete, preuzeti ga, poslati štampaču, i on će (u ovisnosti koliko je veliki vaš zahtjev) za nekoliko minuta ili nekoliko sati, sagraditi tu stvar. Ono što je posebno fascinantno jeste da su granice, zapravo granice vaše mašte."

Tech insajderi kažu kako će trodimenzionalni štampač postati još prisutniji u domaćinstvima kada mu cijena padne ispod 2.000 dolara. Trend koji je već zavladao medju potrošačima mobilnih uredjaja koji imaju touch-screen. Ove je godine prodaja tablet računala doživjela bum, a analitičari predviđaju da će u narednim godinama nadmašiti prodaju osobnih računara.

Zato su softverske tvrtke sve svoje projekcije usmjerile upravo na proizvode radjene na toj tehnologiji. Barrett kaže da je medju njima najbolji operativni sistem Windows 8, objavljen 2012.

"To je prvi sistem koji je hrabro zakoračio unaprijed i koji će služiti jako dugo vremena. Inovativan je i fokusiran na iskustva 'dodira'."

Socijalna su umrežavanja u 2012., takodje dosegla novu granicu. U oktobru je najavljeno kako će se svakog mjeseca prijavljivati više od milijardu korisnika.

U oblasti nauke i tehnologije ove (prošle) je godine stvarno bilo dosta stvari koje se mogu “dopasti”!
XS
SM
MD
LG