Dostupni linkovi

Naučnici otkrili način čitanja misli


Ilustracija
Ilustracija
Ovo će vam zvučati kao naučna fantastika ili kao najgora noćna mora. Naime, naučnici vjeruju kako su pronašli način da "pročitaju" naše misli, odnosno vjeruju da su osmislili program koji će dekodirati aktivnosti našeg mozga i pretvoriti ih u riječi.

Vjeruje se da bi se ovaj program mogao koristiti i u dobre svrhe, kao što je pomoć ljudima koji su nekada imali moždani udar što je utjecalo na njihovu sposobnost govora. Njihove misli bi se na ovaj način mogle dekodirati i tako bi im bilo omogućeno da se lakše sporazumijevaju sa svijetom.

Naučnici sa kalifornijskog Univerziteta Berkeley su stavili elektrode unutar lobanje tokom operacije jednog pacijenta i pratili informacije iz temporalnog režnja koji je uključen u obradu govora i slike. U momentima kada je pacijent slušao nečiji govor, kompjuterski program je analizirao mozak koji je obrađivao i reproducirao riječi koje je čuo.

Naučnici također vjeruju da bi se program mogao koristiti i za prepoznavanje riječi koje tek trebaju biti izgovorene, piše PLoS Biology.

Za potrebe ovog istraživanja naučnici su testirali 15 ljudi koji su u vrijeme eksperimenta imali operaciju na mozgu, a u svrhe liječenja epilepsije ili tumora na mozgu. Pacijenti su bili saglasni da im se na površinu mozga stavi 256 elektroda, dok su slušali različite muškarce i žene kako izgovaraju riječi, uključujući glagole, imenice i imena.

No, naučnici kažu da se ne trebamo brinuti, jer za sada neće, niti može biti, široke uporebe ove metode čitanja misli. Za sada je to sve na nivou eksperimentisanja na pacijentima.
XS
SM
MD
LG