Dostupni linkovi

Naučnici stvorili germinativne ćelije


Ilustrativna fotografija

Koristeći ljudske matične ćelije naučnici su "u epruveti" uspjeli stvoriti preteču muške i ženske spolne ćelije. Riječ je o germinativnim ćelijama koje se stvaraju pri oplodnji jajne ćelije. One kasnije, u zavisnosti od spola bebe, kreću u daljnji razvoj i postaju spermatozoidi ili jajne ćelije.

"Germinativne ćelije su besmrtne u smislu da nose genetičku informaciju koja veže niz generacija", rekao je naučnik sa Univerziteta u Cambridgeu Azim Surani.

U proteklih nekoliko godina naučnici su pokušavali reprogramirati ćelije (uglavnom ćelije kože) kako bi se ponašale kao embrionske matične ćelije koje potom mogu biti pretvorene u praktično bilo koju tjelesnu ćeliju.

Naučnici su sada prvi put shvatili proces koji matične ćelije pretvara u germinativne ćelije. Za ovaj proces odgovoran je gen pod nazivom SOX17.

Koristeći stečeno znanje, naučnici u englesko-izraelskom timu uspjeli su sa 40 posto efikasnosti vještački preusmjeriti matične ćelije kako bi postale svojevrsna preteča spolnim ćelijama.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG