Dostupni linkovi

Naučnici korak bliže u stvaranju sintetičke jetre


Ilustracija
Ilustracija
Naučnici su došli korak bliže kreiranju sintetičke jetre, nakon što je tim iz Sjedinjenih Američkih Država koristeći šećer napravio šablon po kojem se mogu razvijati krvni sudovi.

Naučnici već dugo eksperimentiraju sa 3D izgradnjom krvnih sudova, gradeći strukturu tkiva sloj po sloj, korištenjem vještačkih ćelija. Međutim, sintetičke ćelije obično umru prije nego se formira tkivo.

Tehnologija u kojoj se koristi šećer za 3D izgradnju bi se jednog dana mogla koristiti prilikom transplantacija.

"Veliki izazov u shvatanju toga kako da razvijemo veliko vještačko tkivo je pitanje kako da održimo u životu sve ćelije, jer kada zajedno stavite mnogo ćelija, one počnu uzimati hranu i kisik od susjednih ćelija, što dovodi do gušenja i smrti", kazao je dr. Christopher Chen sa Univerziteta u Pennsylvaniji.

Naučnici su zbog toga odlučili napraviti vještački vaskularni sistem, koji će imati ulogu podloge na kojoj će buduće vještačke ćelije biti locirane.

"Do sada je bilo teško praviti dovoljno velike organe koji bi imali neku funkciju. Mi smo od šećera stvorili mrežu po kojoj će rasti krvni sudovi. Šećer je dobar materijal koji se može otopiti u prisustvu živog tkiva", kazao je profesor Sangeeta Bhatia za BBC.

Iako još nije urađena nijedna transplantacija, naučnici su demonstrirali da je moguće izgraditi deblje tkivo koje bi se moglo hraniti preko ove mreže. Pomoću ovoga bi se u budućnosti mogli stvarati čitavi organi.

"Mi smo željeli stvoriti jetru pa smo na mrežu presadili ćelije jetre. Ovo se može uraditi sa tkivom bilo kojeg organa", rekao je Bhatia.
XS
SM
MD
LG