Dostupni linkovi

Hoće li naučnici jednog dana dokazati da Bog ne postoji


Ilustracija
Ilustracija
Tokom posljednjih nekoliko stoljeća nauka postepeno preuzima primat nad tradicionalnim vjerovanjem u postojanje Boga. Većina onoga što je nekad bilo misteriozno, kao što je postojanje ljudske vrste, savršeni uslovi za život na Zemlji i funkcionisanje svemira, danas se može objasniti biologijom, astronomijom, fizikom i drugim granama nauke.

Iako mnoge kosmičke misterije i danas ostaju nerazjašnjene, Sean Carroll, teoretski kosmolog sa Instituta za tehnologiju u Californiji, vjeruje da postoji velika vjerovatnoća da će nauka naposljetku donijeti cjelokupno shvatanje univerzuma, koje neće ostaviti prostora za vjeru u Boga.

Kako kaže Carroll, utjecaj religije se drastično smanjio u modernom vremenu, jer su fizičari i kosmolozi uspjeli objasniti početke evolucije univerzuma.

"Što više razumijemo univerzum, sve je manja potreba da tražimo pomoć drugih", rekao je Carroll.

Naučnici su prikupili mnoge dokaze koji podržavaju teoriju o Velikom prasku. Model o Velikom prasku podrazumijeva da se univerzum tokom 13,7 milijardi godina širio iz užarenog, neograničeno gustog stanja do današnjeg stanja. Kosmolozi mogu modelirati sve što se desilo od 10^-43 sekunde nakon praska pa sve do danas. Nepoznat je samo jedan djelić sekunde prije praska.

Kao što je Carroll nedavno rekao, glavni cilj moderne fizike je formulisanje teorije koja opisuje cijeli univerzum, od subatomskih nivoa do astronomskih veličina, unutar iste teorije. Takva teorija, nazvana kvantna gravitacija, će opisati i sve ono što se dešavalo u trenutku Velikog praska.

Jedna od tih teorija kaže da se na Veliki prasak ne treba gledati kao na početnu tačku, već kao na tranzicijski period vječnog univerzuma. Univerzum se ponaša kao balon, koji se povremeno napuše ili ispuše pod nekim svojim uslovima. Prema toj teoriji, vrijeme nije imalo svoj početak, što znači da Knjiga Postanka postaje potpuno irelevantna.

Međutim, neki naučnici vjeruju da se dokaz o postojanju Boga nalazi u mnogim fizičkim konstantama koje definišu naš univerzum, koje su apsolutno savršene i priklande za podržavanje života. Ukoliko bi se bilo koja od tih konstanti i najmanje promijenila, univerzum bi bio neprepoznatljiv.

Ipak, neke verzije teorije kvantne gravitacije imaju objašnjenje i za to. Prema tim teorijama, naš univerzum je samo jedan od neograničeno mnogo univerzuma, koji zajedno čine multiverzum. U svakom od tih univerzuma je situacija različita, a samo neki od njih imaju savršene uslove za život.
XS
SM
MD
LG