Dostupni linkovi

Većina građana se protivi priključenju NATO-u


Većina građana se protivi priključenju NATO-u

Nema velikih pomjeranja u mišljenju građana Crne Gore o priključenju NATO savezu u odnosu na prethodne godine. Prema posljednjem istraživanju Centra za demokratiju i ljudska prava 32% ispitanika podržava NATO integracije Crne Gore, 42% se protivi priključenju Crne Gore u NATO, a neopredeljenih je blizu 30% ispitanika. Građani dominantno smatraju da će od NATO integracija najveću korist imati vlast i vladajuće strukture.

Prema riječima glavnog metodologa Miloša Bešića ovi podaci se veoma malo razlikuju u odnosu na istraživanja prethodnih godina, ali ipak idu ka nešto većoj podršci građana priključenju Crne Gore NATO savezu.

"Onako kako sada stoje stvari, još uvijek imamo veći broj pripadnika nego pristalica članstva u NATO. Ako pogledate taj podatak u odnosu na prošlu godinu, vi će te vidjeti blago povećanje broja onih koji podržavaju članstvo u NATO, 32 prema 30 procenata. To je mali procenat a imajte i u vidu da na 30 odsto imamo varijantu statističke greške 2 posto. Ne možemo pouzdano statistički da kažemo da je došlo do značajnog povećanja broja onih koji podržavaju NATO. I ako je u odnosu na 2009 godinu broj pristalica nato neznatno povećan, posmatrajući sa stanovišta trenda iz 2008 imamo značajno povećanje za 6 procenata onih koji podržavaju NATO integracije i za 6 procenata smanjivanje onih koji su protiv NATO integracija,"
kaže Bešić.

Ukoliko vas interesuje, cijeli tekst Srđana Jankovića možete pročitati
OVDJE.

XS
SM
MD
LG