Dostupni linkovi

NATO: Ne znamo da li je Gadafi živ ili mrtav


Moamer Gadafi govori ispred svog šatora u Tripoliju, 10. april 2011.
Moamer Gadafi govori ispred svog šatora u Tripoliju, 10. april 2011.
Nakon žestokih udara u utorak, NATO još uvijek ne zna da li je pukovnik Muamer el Gadafi mrtav ili ne.

Najmanje dvije su bombe pogodile sjedište libijskog lidera, iako u središtu Sjeveroatlanske alijanse tvrde da im cilj nisu pojedinci.

Šef vojnih operacija NATO-a u Libiji, brigadni general Claudio Gabellini, rekao je da su ciljevi Alijanse uvijek vojni, i da se zato bombarduju komandna mjesta i bunkeri.

"Nemamo podataka o tome što trenutno radi Gadafi. I iskreno govoreći ni ne zanima nas. Naš je zadatak zaštiti civile i spriječiti napade na njih", rekao je on.

Gadafi nije prisustvovao ni sahrani svog sina Saif al-Araba i troje unučadi, koji su navodno ubijeni u napadu prije dvije sedmice.

Dok libijska vlada insistira da je u žalosti za izgubljenim članovima porodice, šire se glasine da je poginuo u napadu jer ga nema u javnosti.

EU otvara ured u Benghaziju

U međuvremenu, Evropska unija je saopštila kako planira otvoriti ured u libijskom gradu Benghaziju kako bi organizirala pomoć pobunjeničkom vijeću čije je sjedište u tom gradu.

Catherine Ashton govori tokom rasprave o bezbjednosnim i odbrambenim politikama u Evropskom parlamentu u Strazburu, 11. maj 2011.
Catherine Ashton, evropska povreneica za vanjsku politiku:

"Namjeravam otvoriti ured u Benghaziju tako da možemo krenuti naprijed u podršci narodu, podršci civilnom društvu i Prelaznom nacionalnom vijeću“.

Ashton je izjavila da će podrška EU uključivati pomoć za reformu sigurnosnog sektora i za gradnju institucija države.

"Želimo pomoći u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, te sigurnosti granica“, kazala je ona.

Ashton je ponovila poziv EU da Gadafi odstupi s vlasti.

Kriza u arapskom svijetu


Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG