Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonija u NATO tek po dogovoru sa Grčkom


General Anders Fog Rasmusen i makedonski premijer Nikola Grueski danas u Briselu
Vrata NATO-a ostaju otvorena za Makedoniju, ali tek kada se reši spor o imenu sa Grčkom, poručio je danas iz Brisela generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen, nakon susreta sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim.

“Ostajemo posvećeni tome da vasu zemlju vidimo na stolu kao članicu Alijanse, a pristupni pregovori će se nastaviti sve dok se ne nađe zajednički prihvatljivo rešenje o imenu. Nadamo se proaktivnoj poziciji Skoplja da bi se iznasao kompromis”, rekao je Anders Fog Rasmusen, ističući da NATO podržava traženje rešenja pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Nacija I edijatora u sporu Metjua Nimica.

On je pozvao obe strane da budu pragmatiče i inicijativne da bi se rešio ovaj izazov. Premijer Gruevski je ponovio da je makedonska vlada fokusirana na ovu temu.

“Pokušavajuci da se nađe rešenje kojim će biti zadovoljne obe strane i koje će prekinuti ovaj proces blokiranja. U međuvremenu Makedonija ostaje posvećena reformama i doprinosu regionalnoj stabilnosti”, rekao je Nikola Gruevski.

Prvi čovek NATO pakta Rasmusen je rekao da je Makedonija zemlja koja izvozi bezbednost i koja je u dobrim relacijama sa Alijansom. On se zahvalio zbog makedonskog učešća u mirovnim misijama NATO-a, kao što je ina u Avganistanu.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG