Dostupni linkovi

NATO (ni)je popularan?


Iako je posljednjih nekoliko godina podrška učlanjenja u NATO bila oko 32 procenta Koordinacioni tim za sprovođenje NATO kampanje je predstavio istraživanje javnog mnjenja prema kojem bi za ulazak u NATO na referendumu glasalo čak 40 odsto građana
Iako je posljednjih nekoliko godina podrška učlanjenja u NATO bila oko 32 procenta Koordinacioni tim za sprovođenje NATO kampanje je predstavio istraživanje javnog mnjenja prema kojem bi za ulazak u NATO na referendumu glasalo čak 40 odsto građana
Zbog izostanka povećanja podrške građana da se Crna Gora priključi NATO-u Vlada je odlučila da promijeni tim koji već nekoliko godina promoviše ulazak Crne Gore u tu vojnu alijansu. I baš u tom trenutku Koordinacioni tim za sprovođenje NATO kampanje prezentovao je najnovije istraživanje prema kojem je naprasno povećena podrška NATO integracijama.

Iako je posljednjih nekoliko godina podrška učlanjenja u NATO bila oko 32 procenta Koordinacioni tim za sprovođenje NATO kampanje je predstavio istraživanje javnog mnjenja prema kojem bi za ulazak u NATO na referendumu glasalo čak 40 odsto građana.

Prema istraživanju koje je sprovela beogradska agencija Stratedžik Marketing telefonskom anketom protiv ulaska u NATO bi glasalo 44 odsto, a
Prema istraživanju koje je sprovela beogradska agencija Stratedžik Marketing telefonskom anketom protiv ulaska u NATO bi glasalo 44 odsto, a neodlučno je 16 odsto ispitanika...
neodlučno je 16 odsto ispitanika. Najveći problem građani vide u slanju vojnika u mirovne misije, a zanimljivo je da je nadpolovična većina ispitanika prema ovom istraživanju odgovorilo da nema mana za Crnu Goru od članstva u NATO.

"51 odsto građana nije za ovo moglo da navede nijednu manu. Podsjetila bih da je 40 odsto građana reklo da bi glasalo "za" na referendumu, a znatno više od toga nije moglo da navede nijednu manu. Tu već vidite mnogo indikatora koji ukazuju da građani zapravo ne znaju. Mnogi građani se opredeljuju "ja bih za" ili "ja bih protiv", a da ustvari nemaju jasne činjenice ili informacije na osnovu kojih zasnivaju svoje mišljenje", objašnjava Svetlana Logar iz Stratedžik Marketinga.

Sva dosadašnja istraživanja javnog mnjenja koje godinama unazad sprovodi Centar za demokratiju i ljudska prava pokazuju da članstvo Crne Gore u NATO podržava makismalno 31 posto građana, da se članstvu u NATO protivi između 44 i 46 procenata, a da oko 25 ispitanika nema određeno mišljenje.

Predstavljeno istraživanje Stratedžik Marketinga prema kojem je za ulazak u NATO čak 40 odsto ispitanika je promovisano u trenutku kada je objavljeno da će Vlada reorganizovati Koordinacioni tim za sprovođenje NATO kampanje zbog slabog učinka u protekle dvije godine, odnosno nepromijenjene podrške za ulazak u NATO.

JAVNO MNJENJE SE PROMIJENILO

Podgoričkim "Vijestima" je iz više izvora nezvanično rečeno da će sadašnji šef tima za NATO kampanju Dragan Pejanović biti zamijenjen drugom osobom koja će se promocijom članstva u NATO profesionalno baviti. Odgovarajući na naše pitanje o tome da li se planiraju promjene u Koordinacionom timu, Dragan Pejanović je rekao da se radi o unapređenju čitavog procesa.

"I normalno je da se na nivou svih strukura razišlja kako unaprijediti taj proces i kako odgovoriti izazovima koje imamo u ovom procesu. Naravno i Koordinacioni tim je svjestan da nam predstoji jedna intenzivnija aktivnost i razmišlja se u tom pravcu kako unaprijediti tim da on još bolje, još efikasnije funkcioniše i da uspješno kao i do sada realizuje aktivnosti iz petog akcionog plana i vjerovatno nekoliko narednih akcionih planova do punopravnog članstva u NATO", kaže Pejanović.

On je ocijenio da je Koordinacioni tim u prethodnih nekoliko godina radio kvalitetno i da je umnogome promijenjen odnos ukupne javnosti prema Sjevernoatlantskoj alijansi. Na pitanje kako tumači nepromijenjenu podršku građana članstvu Crne Gore u NATO od nešto više od tridesetak procenata, šef tima za NATO kampanju Dragan Pejanović je rekao:

"Statistički gledano različita istraživanja, različite metodologije, možemo govoriti o ovim ili onim rezultatima. Generalno mislim da se javno mnjenje umnogome promijenilo od kada je Vlada donijela komunikacionu strategiju i generalno od kada se vrši informisanje javnosti Crne Gore o ovom procesu. Za takvu tvrdnju imam puno argumenata i puno činjenica i evo i ovi podaci upravo sada koji su prezentirani govore u prilog ovoj mojoj tvrdnji".
XS
SM
MD
LG