Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Saveznici ponudili 7.000 vojnika za Afganistan


Generalani sekretar Nato-a Anders Fohg Rasmusen saopštio je danas u Briselu da su saveznici SAD u Avaganistanu do sada ponudili 7.000 vojnika da pomognu borbu protiv Talibana, obećavajući kasnije poslati još više.

Članice NATO-a su podržale svoje riječi djelima, poručio je Anders Fogh Rasmusen na press konferenciji nakon ragovora sa ministrima inostranih poslova Alijanse, obećavajući za početak još 7.000 vojnika kao podršku za najavljenih 30.000 od strane SAD.

“Četrdesetčetri zemlje prisutne za okruglim stolom jasno su stavile do znanja da uprkos svim izaovima, mnogim nesigurnostima, kao i žrtvama, ostaju apsoultno ujedinjenje u ovoj misiji. Najsnažnija poruka iz ministarske sobe danas je solidarnost", rekao je Rasmusen.

„Najmanje 25 država će poslati još trupa za misiju u 2010. Ponudili su oko 7.000 sada, uz obećanje da će kasnije stići još. Računajući na doprinos SAD, to zanči da će ISAF imati još najmnje 37.000 vojnika više u 2010. nego što ih je bilo ove godine“, dodao je generalni sekretar NATO-a

POMOĆ U TRANICIJI NA AFGANISTANSKE SNAGE


Rasmsen je rekao da još uvjek nijesu razgovarali o detaljima, već da će do kraja dana razgovarati i sa oficirima sa terena, te će se valjano pripremiti teren. To će, kako je rekao prvi čovjek NATO-a, biti dobro koordinarana i dobro pripremljena tranzicija na avganstanske snage bezbjednosti.

Odgovarajući na pitanje novinara Radio Slobodni Avganistan, o pomoći pri razvojnim planovima te zemlje, Rasmusen je rekao:

„Razumijem u potpunosti zabrunutost mnogih ljudi u Avganistanu. I to je upravo razlog zašto je ključni elemenat našeg novog pristupa misiji u Avganistanu obezbjeđivanje pomoći za razvoj i rekonstrukciju u Avganistanu za dobrobit Avganistanaca. Mi ćemo podržati ono što zovemo glavni nacionalni cilj, štićemo avganistanski narod.Osiguraćemo razvoj i rekonstrukciju, funkcionisanje bazičnih servisa.Više zemalja su pledirale za fond za razvojnu pompoć Avaganistanu. Međunarodna je zajendica tu da pomogne promociju ekonomskog i socijalnog razvoja Avganistana, ali je takođe potreban veliki napor naroda Avgansitana kao i ništa manji avganistanke Vlade“, rekao je Rasmusen.

Dodatane trupe će povećati broj medjurodnih snaga u Avganistanu na više od 140.000, što se smatra značajnim pojačenjem za preuzimanje incijative protiv talibana nakon više od 8 godina konflikta.

Kako je, objavljujući tokom ove nedjelje plan za Avganistan, američki predsjednik Barak Obama reako da šalje 30.000 dodatnih trupa, ali da planira njihovo povlačenje za 18 mjeseci, generalni sekretar NATO-a ipak je obećao da avganistanski narod neće biti prepušten na milost i nemilost talibanima.

„Da ne bude zabune. Nećemo ostaviti Avganistan da padne u ruke teroristima i ekremistima. To se neće desiti“, obećao je Rasmusen.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG