Dostupni linkovi

Jedanaest zemalja NATO-a obećalo donacije u oružju Ukrajini


Danska vlada rekla je da će Ukrajini donirati 19 topničkih sustava haubica francuske proizvodnje Caesar (na fotografiji).
Danska vlada rekla je da će Ukrajini donirati 19 topničkih sustava haubica francuske proizvodnje Caesar (na fotografiji).

Skupina od 11 zemalja NATO-a, uključujući Veliku Britaniju i Poljsku, obećala je novu vojnu pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Odluka dolazi pred ključni sastanak o oružju za Kijev koji će se održati u Njemačkoj 20. siječnja, prenosi Reuters.

"Zapad mora ostati ujedinjen i nastaviti podržavati Ukrajinu vojnom pomoći", rekao je estonski ministar obrane Hanno Pevkur na tiskovnoj konferenciji u svojoj zemlji, koju je održao s britanskim kolegom i drugim dužnosnicima.

"Ono što Ukrajini najviše treba je teško naoružanje. Najteže bitke tek predstoje", rekao je Pevkur.

Dužnosnici su obećali projektile, protuzračne obrambene sustave Stinger, protuzračne topove, mitraljeze, obuku, te drugu opremu i usluge.

Velika Britanija, koja je već najavila planove o slanju tenkova Ukrajini, također će poslati 600 projektila Brimstone, rekao je ministar obrane, Ben Wallace.

Poljska je poslala protuavionske topove S-60 sa 70.000 metaka streljiva i spremna je donirati tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2.

Očekuje se da će se o isporuci tenkova Leopard diskutirati na susretu u njemačkoj zračnoj bazi Ramstein 20. siječnja.

Nekoliko sati nakon sastanka, danska vlada objavila je da će Ukrajini donirati 19 topničkih sustava haubica francuske proizvodnje Caesar, ispunjavajući želju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG