Dostupni linkovi

Najvećim vazdušnim vežbama NATO pokazuje snagu Rusiji


Avion F-35 holandskih vazduhoplovnih snaga
Avion F-35 holandskih vazduhoplovnih snaga

NATO će sledeće nedelje najvećim vazdušnim vežbama u svojoj istoriji pokazati snagu Rusiji i demonstrirati koliko brzo može da odgovori na potencijalnu agresiju Moskve na neku od njegovih članica, pišu svetski mediji.

Sinhronizacija snaga

Nemački i američki zvaničnici rekli su da će NATO sprovesti najveću vežbu vazduhoplovnih snaga u Evropi u istoriji alijanse, prenela je Agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Vežba "Er difender 23" (Air Defender 23) koje predvodi Nemačka trajaće desetak dana počevši od ponedeljka, 12. juna.

Predstavljajući planove, američka ambasadorka u Nemačkoj Ejmi Gutman (Amy Gutmann) rekla je da vežba, iako je po svojoj prirodi čisto odbrambena, ima za cilj da pošalje poruku drugim zemljama, uključujući Rusiju.

"Bila bih prilično iznenađena da bilo koji svetski lider ne primeti šta ovo pokazuje u smislu duha ove alijanse, što znači snagu ovog saveza, a to uključuje i gospodina (Vladimira) Putina", rekla je ona novinarima.

"Zajedničkom sinhronizacijom, mi umnožavamo našu snagu", rekla je američka ambasadorka.

Finska postala 31. članica NATO-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Vežbe će obuhvatiti obuku na operativnom i taktičkom nivou, pre svega u Nemačkoj, ali i u Češkoj, Estoniji i Letoniji.

General Ingo Gerharc (Gerhartz) iz nemačkog Luftvafea rekao je da su vežbe "Er difinder" osmišljene 2018. delimično kao odgovor na rusku aneksiju Krima četiri godine ranije, iako je naglasio da "nije usmerena ni na koga".

"Mi smo odbrambeni savez i tako je planirana ova vežba", rekao je on.

Prikaz 'agilnosti i brzine'

Saveznici iz NATO-a će u dosad neviđenom angažovanju vazdušnih snaga u Evropi kako bi pokazali silu Rusiji, izvesti vežbu s 10.000 učesnika i 250 aviona iz 25 članica Alijanske i partnerskih zemalja, ukazuje Asošiejtid pres (Associated Press).

Samo SAD na vežbe šalju 2.000 pripadnika Vazduhoplovnih snaga Nacionalne garde i oko 100 aviona.

"Ovo vežba će biti apsolutno impresivna za svakoga ko gleda, a mi nikoga ne teramo da je gleda", rekla je američka ambasadorka u Nemačkoj, dodajući da će "bez ikakve sumnje pokazati agilnost i brzinu naših udruženih snaga u NATO-u".

Mada je vežba planirana nekoliko godina, ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. naterala je NATO da se ozbiljno pripremi za mogućnost napada na teritoriju članica saveza. U vežbama će učestvovati i Švedska, koja se nada ulasku u Alijansu, kao i Japan.

"Pokazujemo da je teritorija NATO-a naša crvena linija, da smo spremni da branimo svaki pedalj ove teritorije", rekao je general Gerharc iz nemačkih vazdušnih snaga koje koordiniraju vežbe.

Odgovor na potencijalnu rusku agresiju

Najveća vazdušna vežba u istoriji NATO-a ima za cilj da pokaže koliko brzo Alijansa može da odgovori na potencijalnu rusku agresiju na jednu od njenih članica, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Operacija će biti sprovedena iz tri centra u Nemačkoj, stavljajući tu zemlju na centralnu pozornicu, dok, kako piše britanski list, Berlin nastoji da preuzme istaknutiju ulogu u evropskoj bezbednosti.

U vežbi će učestvovati avioni F-35, Jurofajter (Eurofighter), Tornado i Gripen, kao i dronovi Riper (Reaper), helikopteri, teretni avioni i tankeri.

Istaknuti nemački vojni bloger Tomas Vigold (Thomas Wiegold) rekao je da je značajno to što je Berlin, koji se dugo oslanjao na Vašington kao garanta bezbednost, preuzeo vođstvo u organizaciji i komandovanju vežbom. On je rekao da Nemačka želi da pokaže da može da "organizuje, primi (i) obezbedi sve strane trupe koje dolaze i prolaze kroz" njenu teritoriju.

Posle početka ruske invazije na Ukrajinu, nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) obećao je preokret u pristupu svoje zemlje odbrani, obećavajući da će rekonstruisati nedovoljno opremljene nemačke oružane snage i preuzeti odlučniju ulogu u zaštiti bezbednosti Evrope.

Vigold je rekao da su najupečatljiviji aspekti operacije obim i brzina angažovanja. "To je demonstracija da NATO, a posebno SAD, mogu veoma brzo da pošalju svoje avione ako zatreba", rekao je on.

Najavljene vežbe su izazvale i zabrinutost za civilni vazdušni saobraćaj. General Gerharc je insistirao da će prekid u civilnom saobraćaju biti "minimalni", pošto će većina od otprilike 2.000 planiranih vojnih letova biti iznad Severnog i Baltičkog mora.

On je naveo da je opravdana svaka neugodnost koju će izazvati vežbe, koja će trajati od 12. do 23. juna. "Ako želimo da pokažemo da smo sposobni da odbranimo ovu zemlju i ovaj savez, onda to prosto moramo da prihvatimo u ovom kratkom vremenskom periodu", rekao je Gerharc.

Pokazivanje mišića

Vazdušnim vežbama blizu Ukrajine i Rusije sledeće nedelje, NATO će pokazati mišiće da upozori Moskvu, ali i da ojača mogućnosti Alijanse da deluje širom sveta, ocenjuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Lekcije koje će biti naučene na vežbama, u kojima će pored naprednih aviona i smrtonosnih dronova velikog dometa učestvovati i strateški bombarderi B-1 omogućiće savezničkim vazdušnim snagama da se bolje rasporede u Evropi i drugde kako bi zaštitile i partnere kao što su Južna Koreja i Japan.

Najveće vazdušne vežbe NATO-a se organizuju pošto je Severnoatlantski savez dobio novi značaj kao odbrambena alijansa nakon što je Rusija napala Ukrajinu prošle godine, izazvavši najveći oružani sukob u Evropi od Drugog svetskog rata, ukazuje američki list, dodajući da je Putinov gambit u Ukrajini ubedio Berlin da preokrene odnos prema svojim oružanima snagama koje su decenijama zanemarivane.

Na manevrima "Er difender" će biti vežbano masovno raspoređivanje trupa i opreme iz SAD u Evropu kao odgovor na različite scenarije napada Rusije na članice NATO-a.

U osnovnom scenariju neprijatelj zauzima nemačku luku Rostok u napadu koji bi pokrenuo zajedničku odbrambenu klauzulu NATO-a, poznatu kao član 5. Odgovor će uključivati ponovno zauzimanje luke i druge infrastrukture, kao i odbranu gradova i prelazak u ofanzivnu akciju.

Zajedničke vazdušne snage će takođe vežbati popunjavanje praznine u evropskoj bezbednosti izazvane nedostatkom protivvazdušne odbrane. Biće simulirani napadi ruskih raketa i dronova na koje treba da reaguju mlazni lovci.

Američka ambasadorka u Nemačkoj pohvalio je Berlin za preuzimanje vodeće uloge u vežbama. "Suočeni s Putinovim brutalnim ratom protiv Ukrajine, takva obuka je danas važnija nego ikad", rekla je Gutman. "Ne bismo radili ovo da nema pretnji našem miru i bezbednosti i našoj demokratiji."

Takođe, dodaje Volstrit džurnal, nove tenzije između Istoka i Zapada obuhvataju ceo svet, dok su zajedničke vežbe Kine i Rusije ove nedelje uznemirile američke saveznike u Aziji.

Američki general Majkl Lo (Michael A. Loh), direktor Vazduhoplovnih snaga Nacionalne garde, rekao je da savezničke vazduhoplovne snage žele da primene lekcije iz vežbi "Er difender" širom sveta, uključujući i Pacifik.

Lo je rekao da bi ogroman obim vežbe trebalo da omogući savezničkim snagama da sprovedu slično angažovanje snaga u satima, a ne mesecima, daleko i do Južne Koreje ili Japana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG