Dostupni linkovi

NATO saveznici: Ukrajini hitno potrebno više oružja


S leva na desno: Američki predsedavajući Združenog generalštaba general Mark A. Milley , američki ministar odbrane Lloyd Austin i ukrajinski ministar odbrane Oleksij Režnikov prisustvuju sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu 14. februara
S leva na desno: Američki predsedavajući Združenog generalštaba general Mark A. Milley , američki ministar odbrane Lloyd Austin i ukrajinski ministar odbrane Oleksij Režnikov prisustvuju sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu 14. februara

Ukrajini je hitno potrebna veća vojna pomoć i podrška Zapada se neće smanjivati, obećale su u utorak, 14. februara, Sjedinjene Države i vojna alijansa NATO-a, suočeni sa novom ruskom ofanzivom oko prve godišnjice rata.

Ministri odbrane zemalja članica sastali su se na dvodnevnom sastanku u Briselu kako bi razgovarali o novim nabavkama oružja Kijevu, koji traži jače naoružanje, kao i o održavanju postojećih zaliha, uključujući granate čija proizvodnja teško može da prati rat.

Sastanku prisustvuje i ukrajinski ministar odbrane Oleksij Režnikov.

Američki ministar odbrane očekuje ukrajinsku ofanzivu na proljeće

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je novinarima nakon sastanka sa ministrima odbrane NATO-a u Briselu da očekuje da će Ukrajina na proljeće provesti ofanzivu protiv Rusije.

"Ukrajina želi da stvori zamah... Očekujemo da ćemo ih vidjeti u ofanzivi negdje na proljeće", rekao je on.

Takođe je rekao da Rusija uvodi izvestan broj novih trupa na bojno polje, ali da su mnoge loše obučene i loše opremljene.

Upitan da li su saveznici Ukrajine u utorak 14. februara razgovarali o pitanju slanja borbenih aviona da pomognu zemlji u njenim ratnim naporima, Austin je rekao: "Nemam nikakvu najavu za danas", piše Reuters.

Trenutno nema znakova da Rusija gomila avione za potencijalni veći zračni napad, dodao je američki ministar odbrane.

"U pogledu toga da li Rusija gomila svoje avione za neki masovni zračni napad: Mi to trenutno ne vidimo", rekao je Ostin.

"Znamo da Rusija ima značajan broj aviona na svom inventaru (...) Zato smo naglasili da moramo učiniti sve što je u našoj moći da Ukrajina dobije koliko god je moguće protivvazdušne odbrane", dodao je on.

Generalni sekretar NATO-a kaže da se Putin priprema za još ratova

"Ne vidimo znakove da se predsednik Putin sprema za mir. Ono što vidimo je suprotno, on se priprema za još ratova, za nove ofanzive i nove napade", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg novinarima o invaziji ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dodao je da se rat pretvara u igru iscrpljivanjem, a samim tim i logističku bitku.

"Kada je u pitanju artiljerija, potrebna nam je municija, potrebni su nam rezervni delovi, potrebno nam je održavanje, potrebna nam je sva logistika kako bismo osigurali da smo u stanju da izdržimo sisteme naoružanja."

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Alijansa planira da poveća ciljeve za nabavu municije, pošto Kijev troši granate mnogo brže nego što zapadne zemlje mogu da ih proizvedu, ostavljajući zalihe jako iscrpljene, navodi agencija Rojters.

Nemačka je saopštila da je potpisala ugovore sa proizvođačem oružja Rajnmetalom o ponovnom pokretanju proizvodnje municije za protivavionske topove Gepard koje je isporučila Kijevu.

Mesecima je pokušavala da pronađe novu municiju za oružje, koje je sopstvena vojska povukla iz upotrebe 2010.

Ministri odbrane NATO-a takođe će razgovarati o prilagođavanju cilja da članice troše dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu.

Neke nacije vide ovo kao nizak postotak, s obzirom na rat u Ukrajini, dok su druge, poput Nemačke, još uvek daleko ispod dva posto.

XS
SM
MD
LG