Dostupni linkovi

Turska navela NATO samit u Madridu nije rok za dogovor sa Švedskom i Finskom


Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su Turska, Finska i Švedska 20. juna održale "konstruktivne" razgovore i da će se pregovori nastaviti.  
Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su Turska, Finska i Švedska 20. juna održale "konstruktivne" razgovore i da će se pregovori nastaviti.  

Razgovori između Turske, Finske i Švedske o članstvu nordijskih zemalja u NATO-u će se nastaviti, a samit Alijanse u Madridu sledeće nedelje nije krajnji rok, saopštila je Turska posle razgovora u Briselu 20. juna.

Švedska i Finska su podnele zahtev za pridruživanje zapadnoj Alijansi prošlog meseca kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su njihove kandidature naišle na otpor Turske, koja ih je optužila da podržavaju kurdske militante.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su Turska, Finska i Švedska u ponedeljak održale "konstruktivne" razgovore i da će se pregovori nastaviti.

Turska je ranije saopštila da od Švedske i Finske očekuje zaustavljanje podrške grupama koje smatra teroristima i ukidanje embarga na oružje Ankari.


Obraćajući se novinarima u Briselu zajedno sa zamenikom ministra inostranih poslova Sedatom Onalom, portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin rekao je da Ankara očekuje da Švedska odmah preduzme korake u vezi sa akcijama Kurdistanske radničke partije (PKK) u svojoj zemlji. Turska, SAD i EU smatraju PKK terorističkom organizacijom.

Svaki napredak kandidaturama Švedske i Finske za članstvo "sada zavisi od pravca i brzine kojom će ove zemlje preduzeti korake", rekao je Kalin.

Razgovori u Briselu sa zvaničnicima Švedske, Finske i NATO-a održani su u "otvorenoj i iskrenoj atmosferi", dodao je.

Sedat Onal je rekao da Turska očekuje promenu pristupa od Švedske i Finske i da su Ankari potrebna "obavezujuća obećanja".

"Ne vidimo da smo ograničeni nikakvim vremenskim okvirom. Brzina, obim ovog procesa zavise od načina na koji će ove države ispuniti naša očekivanja", rekao je on.

Petri Hakarainen, savetnik za spoljnu politiku i bezbednost finskog predsednika i šef finske delegacije na razgovorima u Briselu, rekao je da su strane postigle "jasan napredak" po određenim pitanjima. "Ali biće potrebno vreme da se postigne razumevanje", rekao je on.

Lideri NATO-a sastaće se u Madridu 29. i 30. juna. Za članstvo u NATO-u potrebno je odobrenje svih 30 članica Alijanse. Turska je saveznik NATO-a više od 70 godina i ima drugu po veličini armiju u savezu.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG