Dostupni linkovi

NATO produžava mandat Stoltenbergu na godinu dana zbog ruskog rata


Logo NATO na ulazu u novo sedište Alijanse

Lideri NATO produžiće mandat generalnog sekretara Jensa Stoltenberga za još godinu dana kako bi pomogli da rukovođenje vojnom organizacijom od 30 nacija kroz bezbednosnu krizu izazvanu ruskim ratom protiv Ukrajine, javio je AP.

Stoltenberg je u četvrtak na Tviteru napisao da je „počašćen“ odlukom lidera NATO „da mi produže mandat generalnog sekretara do 30. septembra 2023.

„Dok se suočavamo sa najvećom bezbednosnom krizom u jednoj generaciji, ujedinjeni smo da održimo naš savez jakim i naše ljude bezbednim“, rekao je on.


Bivši norveški premijer imenovan je za najvišu civilnu funkciju u NATO u oktobru 2014. To je drugi put da mu je produžen mandat.

Stoltenbergu je mandat istekao u septembru.

Norveška vlada je u februaru imenovala Stoltenberga za šefa centralne banke te skandinavske zemlje i rekla da se nada da bi on mogao da počne da obavlja novu ulogu oko 1. decembra.

Kasnije je rečeno da će zamenica guvernera Ida Volden Bače biti zadužena sve dok Stoltenberg ne preuzme dužnost.

Stoltenberg (63) je opisao ruski rat protiv Ukrajine kao „najozbiljniju bezbednosnu situaciju u kojoj se nalazimo decenijama”.

Stoltenberg je dobio pohvale za vođenje NATO kroz težak period i period podela pod administracijom bivšeg američko predsednika Donalda Trampa, kada su SAD zapretile da neće priteći u pomoć zemljama članicama koje nisu trošile dovoljno na odbranu.

Obraćajući se novinarima na letu Air Force Onea za Brisel u sredu, savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan rekao je da predsednik Džo Bajden „ima veoma visoko mišljenje o generalnom sekretaru Stoltenbergu“.

„Razvili su odnos poverenja“, rekao je Salivan.

Stoltenberg je dva puta bio premijer Norveške — od 2005. do 2013. i od 2002. do 2014. — a takođe je bio ministar finansija, industrije i energetike.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG